Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är de partiledare med bäst resultat i undersökningen.
Jonas Sjöstedt, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson är de partiledare med bäst resultat i undersökningen.

Nästan hälften av väljarna har minskat förtroende för politikerna efter valet i fjol. Det visar den senaste Yougov-undersökningen som gjorts på uppdrag av Metro. "Oroväckande", tycker statsvetaren Marja Lemne.

Trots att vi nu har en regering på plats är förtroendet fortsatt lågt för politikerna. En undersökning som Metro beställt av Yougov visar att 49 procent av de tillfrågade har minskat förtroende för politiker generellt efter valet 2018. När Metro ställde samma frågor i undersökningar i  november förra året och  januari i år låg siffrorna på 57 respektive 65 procent.

– Det är ändå väldigt höga och oroväckande siffror, även om det verkar ha lugnat ner sig lite. Jag kan inte direkt säga att det går åt rätt håll för det borde ha skett mer nu när vi har en regering på plats, säger Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola.

LÄS MER: Januariavtalet sågas från höger och vänster

 

Statsvetaren Marja Lemne tycker resultaten är oroväckande. Bild: Privat

Missnöje med Januariavtalet

– Efter den långa regeringsprocessen så skulle man kunna vänta sig att det skulle vända nu, men uppenbarligen inte. De fyra partierna och partiledarna i regeringen verkar nöjda men detta är ett helt klart underkänt betyg av regeringsbildandet.

Enligt Marja Lemne kan nivån på förtroendet för politikerna ha att göra med att politiken som låg till grund för januariavtalet inte kommit i gång:

– Det har ju inte hänt någonting efter överenskommelsen egentligen, man har inte tillsatt en enda av de 39 utredningarna från avtalet. Det är uppseendeväckande att det ser så här illa ut. Att man var missnöjd med att det inte hände något efter valet förstår jag, men befolkningen är ju uppenbarligen missnöjd med resultatet också.

LÄS MER: Regeringens sex problem efter valet

Förtroendet för partiledarna

Även hos enskilda partiledare går det att se samma tendenser vad gäller väljarnas tillit som innan regeringen kom på plats, även om siffrorna jämnat ut sig något.

–  Det intressanta här är att fast det går så dåligt för politikers förtroende när det gäller den allmänna bilden har förtroendet ökat dramatiskt för Ebba Busch Thor, säger Marja Lemne.

Tre saker pekas ut som anledningen till att förtroendet för Kristdemokraternas partiledare fortsätter att öka, enligt Marja Lemne:
  • Hon har figurerat mycket i medier med anledning av att det går bra för KD och Ebba Busch Thor. Positiva nyheter leder ofta till en självförstärkande effekt som germed fler positiva intryck.
  • Ingen behöver tveka om var hon står – hon är väldigt tydlig i vad hon tycker och har inte sagt emot sig själv under valet eller regeringsförhandlingarna.
  • Varken Ebba Busch Thor eller Kristdemokraterna har haft några skandaler på sistone.

Vad gäller de andra två partiledarna som fått ökat förtroende hos många, Jimmie Åkesson (SD) och Jonas Sjöstedt (V), kan skälen vara motsatsen till Ebba Busch Thors höga medieexponering:

– De har inte synts till alls. Politiker som inte för så mycket väsen av sig brukar se bra ut i undersökningar som denna. Det kan vara både bra och dåligt att ligga lågt som politiker, säger Marja Lemne.

LÄS MER: Hen blir Liberalernas nya partiledaren om dessa distrikt får välja

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset