Tiderna har förändrats och initiativet till ett frieri kan numera tas av både mannen och kvinnan i ett heterosexuellt förhållande.
Tiderna har förändrats och initiativet till ett frieri kan numera tas av både mannen och kvinnan i ett heterosexuellt förhållande.

Tillhör du dem som anser att mannen är den som ska gå ner på knä med en ring och fria? Då är du i minoritet. Tre av fyra tycker inte att det spelar någon roll vem som friar, visar en ny undersökning.

Förr var frieriet något som traditionellt sköttes av mannen i ett heterosexuellt förhållande.

Men tiderna förändras, och allt fler kvinnor tar i dag initiativ till att fråga mannen om giftermål.

LÄS MER: Juristen: Här är svaren på de fem vanligaste frågorna om äktenskap

En överväldigande majoritet, 74 procent, tycker inte att det spelar någon roll vem som friar, visar en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Metro.

– Det är jättepositivt att det finns en så pass stor grupp som inte tycker att det spelar någon roll vem som friar. Det här är en fråga som är intressant eftersom den speglar normer kring parbildning och jämställdhet som förändras över tid, säger Maria Stanfors, professor i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund.

Det är dock betydligt fler som fortfarande lägger uppgiften att fria på mannen än på kvinnan, enligt undersökningen.

En fjärdedel, 24 procent, tycker att det är mannen som ska fria. Bara två procent tycker att det är kvinnan som ska genomföra frieriet.

De flesta tycker inte att det spelar någon roll om mannen eller kvinnan friar en en heterosexuell relation, visar en ny undersökning. Foto: TT.

LÄS MER: Undersökning: Nästan en tredjedel vill ta bort ”pappamånaderna”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset