Till grund för Sveriges höga ranking står bland annat Sveriges föräldraledighet och förskolor.
Till grund för Sveriges höga ranking står bland annat Sveriges föräldraledighet och förskolor.

En ny undersökning från konsultfirman Reputation institute visar att Sverige är det land i världen med bäst rykte. Undersökningen bestod av 48 000 personer som fått ranka 55 länder.

Att Sverige har ett bra rykte utomlands är någonting vi ofta får höra. Och enligt en ny undersökning från konsultfirman Reputation institute har Sverige faktiskt bättre rykte än något annat land i världen. 

Reputations årliga Reptrak-ranking baserar sig på en undersökning bestående av 48 000 medborgare i G8-länderna, som fått ranka totalt 55 länder. Totalt har 16 olika faktorer, däribland hur vackert och säkert landet är till den ekonomiska tillväxten, fått stå till grund för rankingen. 

► LÄS MER: Det här är länderna med bäst rykte internationellt
 

Sveriges höga rankning är en uppgång från 2015 års ranking, som Metro tidigare skrivit om. Uppgången innebär att Sverige går om 2015 års etta och tvåa, Kanada och Norge, och hamnar på en förstaplats.

Till grund för Sveriges höga ranking står bland annat Sveriges föräldraledighet och förskolor, Sveriges ekonomiska tillväxt, Sveriges säkerhet och Sveriges transparenta medier.

Frankrike, Ryssland, Peru, Bolivia och Italien är de länder som ökat sitt rykte främst. Största minskningen står Turkiet för, som minskat sitt rykte med 7 poäng på en 100-gradig skala. 

Sämst rykten har Irak, Iran, Pakistan, Saudiarabien och Nigeria.

► LÄS MER: Här är världens bästa land för alla som vill bli mamma

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset