Flera kommuner startar utbildningar om extremism – för mammor. Syftet är att motverka att barnen radikaliseras.

Konceptet har lånats från utlandet och kurserna är snart aktuella i fyra svenska kommuner, skriver Sveriges Radio. En handläggare i Borlänge kommun berättar om vem kursen är till för.

– Jag tror att det är mammor som i dag finns i Borlänge kommun, och som bor och lever i segregerade områden, och som har ett behov utifrån att de känner att de själva kanske är oroliga för de barn som de har hemma, säger Ulrika Almquist till Sveriges radio.

► LÄS MER: Få ringer stödtelefon mot extremism

I andra länder kallas utbildningskonceptet för Mother schools och syftet är att känna igen tecken på radikalisering. 

– Tanken är dels att tillhandahålla en plattform där man kan diskutera fritt utan skuld och skam med andra föräldrar med samma problematik, men också vägledning och en möjlighet att koppla in hjälp från samhällets sida när det behövs, och ha ingångar till det. Annars är risken oftast att manh ar ett problem, man märker det, man larmar, men ingenting händer, säger Yassin Ekdahl, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till Sveriges radio.

Enligt honom är det ofta mammor som ser de första tecken på radikalisering. Utbildningar kommer i oktober att startas i Örebro, Göteborg, Borlänge och Stockholm. I Borlänge kommer fyra mammor att gå den första kursen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik