Sepp Blatter (till höger) och Jérome Valcke utreds av Fifas etiska kommitté. Arkivbild.
Sepp Blatter (till höger) och Jérome Valcke utreds av Fifas etiska kommitté. Arkivbild.

Sepp Blatter och Jérome Valcke är redan avstängda och Markus Kattner fick sparken.Nu riktar Fifa nya anklagelser mot trion, som sägs ha samverkat för att lura till sig motsvarande 700 miljoner kronor i löner och bonusar.

Internationella fotbollsförbundet Fifa meddelar att dess etiska kommitté inleder en formell utredning av förre ordföranden Sepp Blatter samt förra generalsekreterarna Jérome Valcke och Markus Kattner. Den senare var organisationens finansdirektör innan han tillfälligt efterträdde den avstängde Valcke.

Utredningen rör eventuella brott mot Fifas uppförandekod, lojalitetsbrott, mutbrott och korruption. Bland annat granskas löner, bonusar och andra förmåner i trions anställningskontrakt.

Trion misstänks för att regelvidrigt ha tillskansat sig 80 miljoner dollar, motsvarande nära 700 miljoner kronor, i ett "koordinerat försök" att "berika sig själva" mellan 2011 och 2015.

Fifa har vidarebefordrat informationen till schweizisk polis.

Blatter avtjänar en sexårig avstängning från all fotboll för oegentligheter i samband med en mångmiljonbetalning till Michel Platini, före detta ordförande för Europeiska fotbollsförbundet, 2011. Valcke är avstängd i tio år för bedrägerier rörande tv-avtal och biljettförsäljning inför och under VM i Brasilien 2014.

Samtidigt meddelar Fifa att den etiska kommitténs dömande kammare stänger av Jeffrey Webb, före detta ordförande för Concacaf (fotbollsförbundet för Nordamerika och Karibien) och vice-ordförande för Fifa, på livstid för korruption.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset