Språkbarriärer kan snart vara ett minne blott. En uppfinnare från USA har tagit fram en öronsnäcka som kan översätta konversationer i realtid.

Om du pratar svenska och din nya arbetskollega enbart är spansktalande kan det bli svårt för er att konversera. Det är något som en ny öronsnäcka snart kan komma att råda bot på, skriver tekniksajten The Next Web.

Öronsnäckan Pilot från Waverly Labs fungerar som en tolk. En person pratar och den andra får det uppläst i örat på sitt eget språk.

►LÄS MER:  Patrik och Mikaels uppfinning blev en succé – här är deras tips

Uppfinnaren heter Andrew Ochoa, och han kom på idén till översättningssnäckan när han mötte en fransk tjej och ville kunna hålla långa konversationer med henne. Att kunna göra det var dock bara en fantasi på grund av språkbarriären, något som han såg till att fixa.

– Det är inte en dröm längre. Det är på riktigt nu, säger Andrew i en promotionsfilm. 

Teknologin i öronsnäckan tillåter människor att förstå varandra i realtid, trots att de inte pratar samma språk. De personer som deltar i samtalet behöver alla ha Pilot i örat, och när den ena pratar så översätter snäckan snabbt till den andra.

►LÄS MER:  Deras vantar förvandlar teckenspråk till tal – ska hjälpa döva

Exakt hur apparaten fungerar är uppfinnaren och företaget tysta om. Allt de berättar är att man använder ”översättningsteknologi” och är kopplad till en app på innehavarens telefon. Det spekuleras att det är appen som översätter och att snäckan bara läser upp orden, enligt tekniksajten The Next Web.

Om det skulle vara så att appen gör jobbet och inte snäckan är idén inte orginell. Liknande program finns från bland annat Skype med deras översättning inuti programmet. Dock med varierande resultat och kritik från teknologi-världen, enligt The Next Web.

Waverly Labs

Andrew Ochoa, uppfinnare och grundare till företaget Waverly Labs. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik