Donald Trump röstar tillsammans med hustrun Melania Trump.
Donald Trump röstar tillsammans med hustrun Melania Trump.

Gång på gång har Donald Trump kastat ur sig anklagelser om att presidentvalet är riggat. Nu hävdar han att röstningsmaskiner är manipulerade – och går till domstol med anklagelser om valfusk.

I en intervju med tv-kanalen Fox påstår Donald Trump att röstningsmaskiner på flera håll byter ut republikanska röster till röster på Demokraterna.

Det är inte första gången den republikanske presidentkandidaten kommer med anklagelser om valfusk. Vid upprepade tillfällen har han påstått att valet är riggat till motståndaren Hillary Clintons fördel. Inte minst medierna har påståtts vara förtäckta kampanjorganisationer för Clinton.

Donald Trump har också, redan innan vallokalerna börjat stänga, gått till domstol för att ifrågasätta valet.

Stämmer valansvariga

I delstaten Nevada har en stämning lämnats in mot ansvariga i valdistriktet Clark County, med anklagelser om att en vallokal i Las Vegas höll öppet efter stängningstid under förtidsröstningen.

Till saken hör att det just i Las Vegas finns ett starkt stöd för Hillary Clinton.

Enligt delstatens lagar ska väljare som redan väntar i kön när vallokalen stänger få avlägga sina röster. I stämningen hävdas det dock att flera personer fått ställa sig i kön till den aktuella vallokalen även efter stängning.

En domare avfärdade snabbt Trumps begäran om ett omedelbart domstolsbeslut i frågan.

Osäkert läge

Efter flera uttalanden från Donald Trump råder det osäkerhet kring om han faktiskt kommer att acceptera valresultatet om han förlorar. Vad som händer om Trump i det läget inte erkänner sig besegrad är det ingen som vet.

"Det skulle underminera hela processens legitimitet och leda till ett osäkert läge", skriver USA-kännaren Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, i TT:s direktrapportering.

Så sent som på valdagen svävar Trump fortfarande på målet i en intervju i Fox News.

– Vi får se hur saker och ting faller ut i dag, förhoppningsvis faller de ut väl och förhoppningsvis behöver vi inte oroa oss över det. Och med förhoppningsvis menar jag att vi vinner, säger han till tv-kanalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset