Nya anklagelser riktas mot ex-pastorer i Knutby.
Nya anklagelser riktas mot ex-pastorer i Knutby.

Åsa Waldau och ytterligare två tidigare Knutbypastorer har polisanmälts, rapporterar Aftonbladet. ”En vecka efter att jag lämnat församlingen insåg jag att det pågått väldigt grova brottsliga gärningar”, säger den tidigare medlemmen "Johan" till tidningen.

Den lilla orten Knutby utanför Uppsala blev rikskänd 2004 när barnflickan Sara Svensson sköt ihjäl Alexandra Fossmo och skottskadade ytterligare en person. I efterspelet dömdes den dåvarande pastorn för Filadelfiaförsamlingen i Knutby, Helge Fossmo, till livstids fängelse för anstiftan till mord.

Nu riktas nya anklagelser mot församlingens ledning. Det är en före detta medlem i Knutby Filadelfia, ”Johan”, som valt att göra en polisanmälan, skriver Aftonbladet.

– Jag skulle beskriva kulturen i församlingen och miljön där som att det första intrycket är att det ser trevligt ut. Det ser bra ut på ytan, men gräver man djupare så har det varit en väldigt etablerad hierarki och ett maktsystem, ett maktmissbruk där de högst uppsatta har slagit hårdast nedåt. Har man varit längst ner så har man råkat väldigt illa ut, säger han till tidningen.

LÄS MER: Knutby: Så lever de i dag

Åsa Waldau, även känd som ”Kristi brud” och Alexandra Fossmos syster, är en av de som anmälts för misshandel. Ytterligare två före detta pastorer i församlingen har polisanmälts för misshandel respektive sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Aftonbladet har varit i kontakt med en anhörig till Waldau som meddelar att hon inte vill kommentera polisanmälan.

Åsa Waldau lämnade församlingen efter Knutbydramat och förra året flyttade hon också från orten.

LÄS MER: Fossmo försökte manipulera telefonlinjer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om sexbrott brott