I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna.
I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna.

I maj ändrar Transportstyrelsen på besiktningsreglerna. Ändringen innebär att hundratusentals fordon kan få ett tidigare besiktningsdatum än planerat. Om du missar det nya datumet blir det automatiskt körförbud.

Om du besiktigade ditt fordon i början av den senaste besiktningsperiod ligger du i riskzonen för att missa nästa och få körförbud. Från och med den 20 maj gäller nya regler kring besiktning av fordon. Det innebär att omkring 600 000 fordon behöver besiktigas tidigare än vad som hade behövts enligt de gamla reglerna, skriver SVT Nyheter. 

LÄS MER: Bilbesiktning kostar mer

Förr var det registreringsnumrets slutsiffra som styrde under vilka månader fordonet skulle besiktas – plus eller minus två månader. Men enligt de nya reglerna ska bilen besiktas senast 14 månader efter förra besiktningen. Reglerna är en anpassning till EU-lagstiftningen och berör cirka 4,5 miljoner fordonsägare.

– Vi uppmanar alla fordonsägare att bortse från datumet på det senaste besiktningsprotokollet. Datumet för nästa besiktning kan vara felaktigt, eftersom det baseras på de nuvarande reglerna. Därför har vi också skapat en tjänst på vår webbplats där alla fordonsägare kan få svar direkt om när det är dags att besikta, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Hittills har bara drygt 14 000 av de hundratusentals fordon som fått ett tidigare datum besiktigats.

LÄS MER: Svagt trendbrott för privatleasing

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bil motor