Demonstrationerna har pågått sedan april i år. Bilden är från slutet av oktober.
Demonstrationerna har pågått sedan april i år. Bilden är från slutet av oktober.

Polis och demonstranter har drabbat samman i den senaste i en rad demonstrationer mot en omstridd oljeledning i delstaten North Dakota i USA. Medlemmar av folkgruppen Standing Rock Sioux och miljöaktivister menar att ledningen hotar vattenförsörjningen till ursprungsbefolkningens reservat.

Ungefär 400 personer försökte ta sig förbi polisens avspärrningar av en bro och polisen beskriver händelsen som upplopp. Enligt polisen har demonstranterna startat flertalet eldsvådor och betedde sig aggressivt, skriver Reuters.

Demonstranter beskriver å sin sida på Twitter hur polisen sprutat iskallt vatten på dem och skjutit dem med gummikulor – uppgifter som polisen inte bekräftar.

Den omstridda oljeledningen, som ägs av företaget Energy transfer partners, är planerad att dras under sjön Oahe ungefär än kilometer utanför Standing Rock – ett ursprungsbefolkningsreservat för Siouxerna. Folkgruppen och miljöaktivister som slutet upp vid deras sida är oroliga att bygget ska förstöra reservatets vattenförsörjning och säger att ledningsbygget redan har förstört heliga gravplatser.

Sedan april har demonstranter slagit läger för att visa sitt missnöje med ledningsbygget. I slutet av oktober fick rörelsen plötsligt ett internationellt stöd av över en miljon människor som valde att "checka in", alltså markera sin närvaro via Facebook, på Standing Rock. Anledningen var ett meddelande som hävdade att lokala polismyndigheter använde sig av incheckningarna för att registrera demonstranter, något polisen själva förnekar, skriver The Washington Post.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset