Antonio Guterres, före detta premiärminister i Portugal och tidigare chef för FN-organet UNHCR, har nominerats till att bli ny generalsekreterare i FN. Arkivbild.
Antonio Guterres, före detta premiärminister i Portugal och tidigare chef för FN-organet UNHCR, har nominerats till att bli ny generalsekreterare i FN. Arkivbild.

António Guterres har nominerats till att bli FN:s nya generalsekreterare. Han ses som en stabil, humanitär kraft efter sin tid som chef för flyktingorganet UNHCR.Lovorden haglar över portugisen som många tror kan stärka FN:s roll i världspolitiken.

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar säkerhetsrådets rekommendation av Guterres.

"Världen behöver en modig och stark generalsekreterare med visioner och handlingskraft, som arbetar för fred, jämställdhet, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling", skriver hon i ett mejl till TT.

Före torsdagens omröstning, där Portugals tidigare premiärminister António Guterres valdes av ett enigt säkerhetsråd, förklarade Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin att Guterres är klar favorit för det som kallats världens svåraste jobb.

Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moon kallar honom ett "superbt val".

Nästa vecka väntas FN:s generalförsamling godkänna 67-årige Guterres som Ban Ki-Moons efterträdare.

Även en av Bans starkaste kritiker, tidigare riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius, är glad över valet.

"Hopp för FN"

– Jag tycker att det finns hopp för FN nu, med en chef av hans kaliber. Jag hoppas att han kan gå emot de fem stora (Kina, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och USA), säger Inga-Britt Ahlenius, som var chef för FN:s internrevision 2005–2010.

Ahlenius tror att Guterres kan få stormakterna att lyssna och ge FN mer pondus.

– I dag är FN helt frånvarande i de stora fredsuppdragen, i Mellanöstern bland annat, för att man inte har en generalsekreterare som stormakterna tycker är värd att samtala med. FN blir ett rundningsmärke. Men Guterres kommer aldrig bli ett rundningsmärke, säger hon.

Enligt Ahlenius är Guterres väl skickad att leda FN efter tio år som ledare för flyktingorganet UNHCR.

– Den organisation jag var chef för i FN hade revisionsuppdraget på Guterres. Mitt beröm kommer delvis från att han då kritiserade mig och min organisation för att vi lade för lite tid på att granska UNHCR, organisationen under honom. Det visar att han tog sitt ledarskap på allvar.

Wallström: "Utmärkt"

Besvikelsen över att FN inte får sin första kvinnliga generalsekreterare verkar överskuggas av glädjen över Guterres. Men Margot Wallström konstaterar att systemet för att nominera generalsekreterare trots allt blivit bättre.

"Det nya, öppna och inkluderande urvalssystemet har glädjande nog resulterat i mycket väl kvalificerade kandidater, och en högre andel kvinnor än någonsin tidigare", skriver hon.

Svenska Yasmine Sherif är jurist och FN-veteran med 25 år i organisationen och har jobbat i många av de värsta krishärdarna under den perioden. Hon tror att det är en stor fördel att Guterres redan kan världsorganisationen.

– Jag tror han har tillräckligt med självförtroende för att våga göra reformer för att han kan systemet. Flyktingfrågan är så viktig just nu och han har sett deras (flyktingarnas) lidande och kämpat för deras rättigheter, säger hon.

– Det som får mig att känna att han är rätt person är att han trycker på värderingar och etik, fortsätter hon.

Ingen kvinna

Många hade hoppats på en kvinnlig toppkandidat. Bulgariskan Irina Bokova, generaldirektör för Unesco, var den kvinna som placerade sig högst i omröstningarna, på plats 4 av 13.

Nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-Moons mandat går ut i januari.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset