FN:s sändebud Staffan de Mistura.
FN:s sändebud Staffan de Mistura.
Syrien TT

Efter flera kapsejsade försök att mäkla fred i Syrien har nya FN-ledda samtal startat i Wien för att få ett slut på det sju år långa blodbadet. Samtidigt planerar Ryssland inför sina egna samtal.

På torsdagen inleddes de nya FN-ledda samtalen i Wien, med företrädare för den syriska regimen och oppositionen på plats.

Mötet var bra, sade den syriska delegationens ledare Bashar al-Ja'afari kortfattat efter att ha samtalat med FN:s sändebud till Syrien, Staffan de Mistura.

En delegation bestående av oppositionen anlände strax därefter, men det fanns enligt Reuters inga tecken på att de bägge sidorna i konflikten träffats.

"Sista hoppet"

Över 340 000 människor har dödats i konflikten. Flera försök i Genève att ända inbördeskriget har strandat. Den runda av FN-ledda fredssamtal som hölls i december i Genève slutade med att regeringen motsatte sig oppositionens krav på president Bashar al-Assads avgång, och inga resultat uppnåddes. De nya samtalen har kallats för det "sista hoppet" att hitta en politisk lösning.

Vid sidan av samtalen i Wien planerar Ryssland att arrangera en ny omgång samtal i Sotji den 30 januari, som ses som ett försök av Kreml att runda FN. En framgång i Syrien vore en utrikespolitisk fjäder i hatten för Putin inför det stundande ryska presidentvalet om två månader.

FN måste tillbaka in i händelsernas centrum. Det är inte tal om att Genève-processen får bli kidnappad, avledd eller förbisedd, säger en fransk diplomatisk källa enligt AFP.

Omkring 1 600 personer har bjudits in till samtalen i Sotji, meddelar det ryska utrikesdepartementet. Det är dock oklart om, eller vilka, av de syriska rebellgrupperna som tackar ja, skriver Reuters.

USA och Ryssland

USA, som i stort sett har varit osynligt i den syriska fredsprocessen sedan Donald Trumps tillträdde som president, signalerar nu att en förändring är på gång.

En intressekonflikt mellan Moskva och Washington är oundviklig. Båda sidor kommer att försöka förminska den andres roll i försöken att få ett slut på krisen, säger analytikern Azhdar Kurtov vid Ryska institutet för strategiska studier.
FN:s sändebud Staffan de Mistura.
FN:s sändebud Staffan de Mistura.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset