På onsdagen infaller "Overshoot day", dagen då årets "budget" för jordens förnyelsebara resurser är slut. De senaste 20 åren har den dagen kommit tidigare och tidigare. "Allt det fossila måste bort", säger meteorologen Pär Holmgren till Metro.

Den första augusti markerar starten på den sista sommarmånaden och nu också starten på den fem månader långa period då världen kommer att leva av lånade resurser, enligt Världsnaturfondens beräkningar.

”Vår hemläxa är långtifrån gjord. Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid. Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Meteorologens oro över värmerekorden: ”Människor kommer att lida”

Organisationen Global Footprint Network är de som har myntat begreppet Overshoot day, för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser.

Meteorologen: Allt det fossila måste bort

Pär Holmgren menar att uppvärmningen teoretiskt kan ändras, men det krävs en politisk omställning. Foto: IBL

Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare meteorolog på SVT, menar att den globala uppvärmningen skulle kunna ändras på ett – i alla fall i teorin – enkelt sätt, och snabbt få positiva följder.

– Klimatfrågan är ur ett systemperspektiv jätteenkel, det handlar om två saker: Det första är att helt sluta upp med att gräva upp olja, kol och naturgaser ur marken – allt det fossila måste bort. Och inte om 20 – 30 år som europeiska politiker pratar om, utan nu måste det går fort, säger han till Metro.

Negativa utsläpp

Det andra, förklarar Pär Holmgren, är att man bör utveckla metoder och tekniker som tar bort en del av de utsläpp som redan är gjorda.

– Det här brukar man ibland kalla för negativa utsläpp. Regeringen har precis tillsatt en utredning kring möjligheterna att skapa negativa utsläpp i Sverige. Om du frågar mig är det den allra viktigaste utredningen kring just hållbarhetsfrågorna, säger han.

LÄS MER: Nytt värmerekord: Varmaste dagen på 200 år i Göteborg

Hur snabbt kan man se ett skifte i uppvärmningen i så fall?

– Om vi slutar gräva upp olja, kol och naturgas i morgon skulle teoretiskt halten växthusgaser börja minska direkt. Då skulle vi antagligen kunna klara 1,5-gradersmålet.

Fakta: Då inträffade Overshoot day

TT

1987, 24 december

1990, 13 oktober

1995, 7 oktober

2000, 25 september

2005, 29 augusti

2007, 19 augusti

2008, 20 augusti

2009, 24 augusti

2010, 14 augusti

2011, 11 augusti

2012, 11 augusti

2013, 10 augusti

2014, 10 augusti

2015, 9 augusti

2016, 8 augusti

2017, 2 augusti

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Fakta: Så kan du göra skillnad

TT

Så kan företag och individer göra skillnad för att inte tära på jordens resurser och ekosystem:

1. Prioritera cykeln framför bilen och tåget framför flyget.

2. Välj mer vegetarisk mat och låt inte mat- och matrester gå till spillo.

3. Välj miljömärkt el, gå med i vindkraftskooperativ eller installera egna solceller på taket.

4. Placera inte sparpengar i olje-, gas-, eller kolfonder och aktier.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset