Jordbävningen i augusti orsakade i det närmaste total förödelse och omkring 300 människor miste livet. Arkivbild.
Jordbävningen i augusti orsakade i det närmaste total förödelse och omkring 300 människor miste livet. Arkivbild.

Två kraftiga jordskalv, det första med magnituden 5,4 och det andra med magnituden 6,4 har skakat Italien i närheten av staden Perugia. Båda skalven kändes ända till Rom.

Enligt de inledande rapporterna ska två människor ha skadats i staden Visso och byggnader uppges ha kollapsat.

Perugia är huvudstad i regionen Umbrien, samma område som i augusti drabbades av en jordbävning där omkring 300 människor miste livet i staden Amatrice.

Civil räddningstjänst

Italiens nationella geofysiska institut registrerade onsdagens första skalv på nio kilometers djup i området Macerata vid gränsen mellan regionerna Marche och Umbrien.

Den amerikanska geologiska myndigheten USGS bekräftade de båda skalvens omfattning och placerade epicentrum för det första skalvet sju kilometer sydväst om byn Visso i Macerata och på tio kilometers djup. Senare angavs epicentrum för skalv nummer ett mer exakt till staden Castelsantangelo sul Nera.

Italiens premiärminister Matteo Renzi sade att han var i kontakt med den civila räddningstjänsten.

Stressad mark

Skalvet kändes i städerna Pescara och Ancone samt i L'Aquila som 2009 såg över 300 invånare dö i en jordbävning.

– I ett sådant här förkastningssystem finns olika belastningar av ackumulerad stress genom årtionden eller längre. Och så utlöses stressen i ett område i form av ett jordskalv, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

– Detta ökar sannolikheten för nya jordskalv i ändarna av förkastningssystemet och det kan vara det vi sett nu.

Jordskalvet i augusti hade en magnitud på 6,2, med epicentrum omkring åtta mil sydöst om Perugia. Katastrofen orsakade skador för runt fyra miljarder euro och 1 400 människor lever fortfarande i tillfälliga boenden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset