Invånare i orten Visso inspekterar skadorna efter onsdagskvällens jordskalv. Två personer rapporterades skadade där.
Invånare i orten Visso inspekterar skadorna efter onsdagskvällens jordskalv. Två personer rapporterades skadade där.

Två kraftiga jordskalv, det första med magnituden 5,5 och det andra med magnituden 6,1 har skakat Italien i närheten av staden Perugia. Båda skalven kändes ända till Rom.

Perugia är huvudstad i regionen Umbrien, samma område som i augusti drabbades av en jordbävning. Då miste omkring 300 människor livet i staden Amatrice.

Onsdagens skalv inträffade på kvällen i gränsområdet mellan regionerna Marche och Umbrien i landets mitt.

De första rapporterna talade om två skadade personer i orten Visso och raserade byggnader, enligt myndighetsuppgifter. Italiens premiärminister Matteo Renzi höll kontakt med den civila räddningstjänsten.

"Slut med vår stad"

– Många hus har kollapsat. Det är slut med vår stad, sade Marco Rinaldi, borgmästare i bergsstaden Ussita, till tv-kanalen Sky Italia över telefon.

– Det andra skalvet var långt och förfärligt. Jag har känt av många jordskalv men detta var det starkaste jag upplevt. Som tur var hade alla redan lämnat sina hus efter det första skalvet så jag tror inte att någon kom till skada.

Senare angavs epicentrum för det första skalvet till staden Castel Sant'Aangelo, vars borgmästare Mauro Falcucci också talade med Sky:

– Det finns ingen elektricitet. Hus är på väg att rasa samman. Dessutom faller det kraftiga regn.

Uppbyggd stress

Italiens nationella geofysiska institut registrerade det första skalvet på nio kilometers djup i området Macerata.

Den amerikanska geologiska myndigheten USGS bekräftade skalvens styrka. Under kvällen varierade siffrorna, för att fastna på 5,5 för det första och 6,1 för det andra.

– I ett sådant här förkastningssystem finns olika belastningar av ackumulerad stress genom årtionden eller längre. Och så utlöses stressen i ett område i form av ett jordskalv, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

– Detta ökar sannolikheten för nya jordskalv i ändarna av förkastningssystemet och det kan vara det vi sett nu.

Panik i Rom

Skalven kändes i städerna Pescara och Ancone samt i L'Aquila som i april 2009 såg nära 300 invånare dö i en jordbävning.

Augustis jordskalv hade magnituden 6,2, med epicentrum omkring åtta mil sydöst om Perugia. Katastrofen orsakade skador för runt fyra miljarder euro och 1 400 människor lever fortfarande i tillfälliga boenden.

Onsdagens markrörelser kändes även i huvudstaden Rom där fönster och dörrar började skaka strax efter klockan 19 för första gången. Uppskrämda människor sågs överge hus och springa ut på gatorna.

Det andra starkare skalvet märktes också i Venedig i norr och i Neapel i söder.

Matteo Crocchioni/AP/TT
Räddningstjänsten i rasmassor i orten Visso.
Alessandro Di Meo /AP/TT
Jordbävningen i augusti orsakade i det närmaste total förödelse och omkring 300 människor miste livet. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset