Island tar nu ett rejält steg framåt för att bli mer jämställt. En ny lag ska göra så att löneskillnaderna mellan män och kvinnor suddas ut fram till 2020.

Den nya lagen trädde i kraft 1 januari 2018. Företag med minst 25 anställda ska nu få en statlig certifiering för sin lönepolicy.

De måste då ge kvinnor och män lika mycket betalat för samma jobb. Inte heller etnicitet, sexuell läggning eller nationalitet får påverka lönesättningen. Om företaget frångår detta kan det få böter, skriver SVT. 

Förslaget till den nya lagen presenterades av Islands regering på Internationella kvinnodagen 8 mars förra året. Politikernas ambitioner är nu att redan 2020 ska löneglappet mellan könen vara borta.

–Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) till SVT.

LÄS MER: Tolv tips: Så får du lönen att räcka hela månaden

Island sticker ut på flera andra sätt när det gäller jämställdhetsfrågor. Island var det andra landet efter Norge att införa kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser. Men när lagförslaget om lika lön för män och kvinnor kom tjänade fortfarande kvinnor i landet 14-18 procent mindre än männen, uppgav då nyhetsbyrån AP.

Enligt den senaste rapporten från Världsekonomiskt Forum (WEF) har både Island och Sverige några av de minsta löneskillnaderna mellan män och kvinnor i världen, tillsammans med Finland och Rwanda.

De länder som istället har störst lönegap mellan könen är Jemen, Pakistan, Syrien, Tchad och Iran.

LÄS MER: Professorn: Här är lönen som ger maximal lycka 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset