Landslaget i ribbåt.
Landslaget i ribbåt.

Mycket fart och mod.Det är fotbollen landslaget ska spela under Janne Andersson.Och undan gick det när den nye förbundskaptenen stuvade ned truppen i två fartvidunder och drog till sjöss.

Knepet är klassiskt. Vill du se vad folk går för, ta med dem ut på ett strapatsrikt äventyr, helst långt från vardagens alla bekvämligheter.

Ekskäret vid Finnhamn i Stockholms yttre skärgård var målet när landslagsspelarna, iförda överlevnadsdräkter, flytvästar och skidglasögon, delades in i tre grupper som embarkerade varsin ribbåt med två 350-hästarsmotorer i aktern. Maxfart? 55 knop. Det är nästan 110 kilometer i timman.

– Att sitta och skaka i en sån är alltid lite nervöst. Det är jobbigt att åka i en sån. Vi ska tydligen ligga ute i en timma, sade fotbollsförbundets något orolige kommunikationschef Niklas Bodell varpå båtarna rivstartade från Högberga Gård på Lidingö.

Vandrarhem

Ute i skärgården väntade incheckning på ett enklare vandrarhem och sedan diverse samarbetskrävande aktiviteter för både spelare och ledare, allt med den tydliga avsikten att lära känna varandra bättre.

– Killarna har inga datorer med sig och vad det kan innebära för samvaron får vi väl se, berättade Bodell.

Och fortsatte:

– Vi kör ett sånt där äventyr med grilla orm och käka löv...

Riktigt så primitiva villkor väntade inte, men den största utmaningen för spelarna verkade vara att det utgått order om att maten fick de laga själva.

Inte frun med sig

Mittfältaren Oscar Lewicki kunde inte på rak arm komma på en specialrätt han brukar göra.

– Det är frun därhemma som lagar det mesta. Jag lämnar nog det till de mer kunniga. Ska jag slänga ihop något blir det nog en tacos.

TT: Varför tror du att ni gör det här?

– Nja, för att man inte ska gå och dra för länge på hotellet. Det blir lätt att man går i samma cirklar. Det blir säkert en upplevelse som kan locka fram en massa skratt. Vi får tak över huvudet och så får vi fixa det mesta själva, sade Lewicki.

Högerbacken Mikael Lustig såg fram emot äventyret.

– Vi lär väl känna folk bättre, ledarstaben. Ju mer tid vi har tillsammans desto tajtare blir vi.

Landslaget återvänder till Stockholm på fredagsförmiddagen och har en träningsledig dag. VM-kvalet mot Nederländerna spelas på Friends på tisdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset