Petter Menning, svenskt medaljhopp i kanot, är redo för OS.
Petter Menning, svenskt medaljhopp i kanot, är redo för OS.

Än finns det många svenska medaljchanser kvar i OS. Bland annat en gulddrömmande kanotist och en skrällsugen triathlet.– Jag är starkare än någonsin, säger Petter Menning, Sveriges främsta medaljhopp i kanot.

Som några av de sista svenska medaljhoppen har Petter Menning och triathleten Lisa Nordén landat i Brasilien.

– Det känns hur kul som helst, jag har drömt om det här sedan jag var liten. Nu är jag här och det är en dröm att vara här, men också att jag kan vara här och slåss om medaljerna som jag ju gör, säger kanotisten Petter Menning.

Siktar på guld

Konkurrensen är stenhård, men Menning är en av favoriterna i kanotens sprintdistans K1 200 m, trots att han gör OS-debut. Och han har siktet inställt på guld.

– Någon vis idrottare sade "Siktar man på medalj så är det ganska nära till fjärdeplatsen".

– Jag hoppas att jag kan få ut allt som jag har tränat upp under de här åren. Om jag gör det, då vet jag att det kan räcka riktigt långt – till ett guld om allting stämmer.

Och Petter Menning brukar hitta rätt när det väl är mästerskap. Han har tagit medalj på alla EM och VM sedan 2013. Han har dessutom varit OS-klar länge och har, till skillnad från många konkurrenter, inte behövt toppa formen tidigare under sommaren för att kvala in till OS.

– Det här är det bästa året som jag har haft hittills. Hastigheterna är snabbare och snabbare och jag är starkare än någonsin, så jag har en väldigt bra känsla inför det här mästerskapet.

Tusendelar från guld

För Lisa Nordén, som missade OS-guldet med nio tusendelar i London, har uppladdningen varit annorlunda. Sedan OS-silvret för fyra år sedan har hon haft enorma skadeproblem och det är först i år hon har fått ordning på kroppen.

– Nu mår kroppen faktiskt det bästa den gjort sedan 2012. Det har varit mycket problem, men det känns som att vi hamnat på rätt sida igen. De senaste månaderna har jag haft en väldigt bra känsla, säger Lisa Nordén.

Dark horse

Hon har fått vara skadefri och kunnat träna mot OS som hon önskat det här året. Och trots att de framskjutna placeringarna i internationella tävlingar varit få, har hon en bra känsla inför tävlingarna i Rio.

– Man ska inte skriva av mig. Jag kanske inte är ett av de mest självklara medaljhoppen, utan jag är lite mer som en dark horse.

– Men det var jag 2012 också.

Marko Säävälä/TT
Lisa Nordén, regerande OS-silvermedaljör i triathlon, är på plats i Rio.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset