Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen.
Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen.

Efter en lång väntat presenterar Socialstyrelsen nu ett 40-tal rekommendationer för endometrios.

Tidig upptäckt, ordentliga utredningar och rätt vård är några av de punkter som står med på listan, rapporterar SVT.

– Det är en ojämlik vård för patienter med endometrios, beroende på var du bor i landet och vem du träffar, säger Socialstyrelsens projektledare Elisabeth Eidem till SVT.

LÄS MER: Agnes Arpi: Ett hån när endometrios inte tas på allvar av vården

I Sverige lider cirka 250 000 kvinnor av endometrios. För runt 100 000 av dem är det så illa att de behöver hjälp av vården. Men det är svårt att upptäcka endometrios och många har fått vänta i åratal på en diagnos. Det skall det blir ändring på, enligt Elisabeth Eidem.

– Många har fått vänta väldigt länge på rätt vård och vi har flera rekommendationer som kopplar till det, säger Elisabeth Eidem.

LÄS MER: Debatt: Okunskapen om endometrios är förödande

Kunskapen om endometrios är ett problem, då sjukdomen är relativt okänd både i vården och bland allmänheten. Det är därför är det viktigt med ett kunskapslyft och att vården samarbetar, menar Elisabeth Eidem.

– Då är det extra viktigt att vården organiserar sig i team som till exempel bemannas med gynekolog, fysioterapeut, smärtspecialist och psykolog. Och då behöver alla ha god kunskap om sjukdomen, säger Elisabeth Eidem till SVT.

Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Hos en del läker endometrios ut av sig själv, men det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Källa: Vårdguiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset