Alexander Wennberg, NHL:s hetaste svensk, jublar efter sitt mål i Columbus seger över Tampa Bay.
Alexander Wennberg, NHL:s hetaste svensk, jublar efter sitt mål i Columbus seger över Tampa Bay.

Alexander Wennbergs poängsuccé fortsätter. Efter ett mål och en assist i Columbus 5–3-seger borta mot Tampa Bay toppar han den svenska poängligan i NHL-ishockeyn.Henrik Zetterberg passerade 850 NHL-poäng och sällade sig till en liten skara svenskar.

Wennberg klev förbi Nicklas Bäckström i toppen av svenskarnas poängliga och har gjort fyra mål och 15 assist på 19 matcher. En poäng i snitt per match med andra ord.

– Det har lossnat ordentligt den här säsongen och det är givetvis väldigt roligt, säger den 22-årige före detta Djurgårdscentern till Aftonbladet.

Nicklas Bäckström ligger en poäng bakom Columbusforwarden som redan nu har nått nästan halvvägs till förra säsongens poängskörd, 40 poäng (8+32) på 69 matcher.

"Alltid roligt"

Detroits lagkapten Henrik Zetterberg stod för två assist i segern mot New Jersey med 5–4 och passerade 850 NHL-poäng, en gräns som bara åtta svenskar i NHL-historien nått.

– Det är alltid roligt med sådana siffror. Men jag ser det i första hand som ett bevis på att jag spelat länge och med väldigt bra medspelare, säger han.

Tre poäng av Brodin

Fler svenskar utmärkte sig i nattens matcher. Jonas Brodin gjorde sitt tredje mål för säsongen och bjöd också på två assist i Minnesotas storseger med 6–2 över Pittsburgh. Den 23-årige backen utsågs till matchens bäste spelare.

Hans 2–0-mål var ett slagskott i numerärt överläge och Brodins andra raka power play-mål.

Brodin har gjort gjort sju poäng, två mål och fem assist, på de fem senaste matcherna.

I Florida gjorde Alexander Wennberg säsongens fjärde mål när hans Columbus besegrade Tampa Bay med 5–3. Även han noterades för en assist.

Flera andra svenskar gjorde mål under fredagens NHL-omgång, bland dem Anaheims Jakob Silfverberg. Det blev ändå uddamålsförlust mot Chicago, med 2–3.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset