Sundsvallsbron i dimma. Arkivbild.
Sundsvallsbron i dimma. Arkivbild.

Sundsvallsbron har dragits med en rad på problem sedan den invigdes för drygt ett och ett halvt år sedan – och nu är det dags igen. Rostbekämpningen på Sundsvallsbrons bropelare riskerar nämligen att ställa till det för miljön.

Trafikverket ska utreda om miljögifter från rostbekämpningen på den nya Sundsvallsbron påverkar natur, växter och djur i Sundsvallsfjärden, skriver Sundsvalls Tidning.

Metoden som Trafikverket använder sig av för att komma åt rosten kallas för katodiskt skydd, vilket innebär att elektrisk spänning kopplas till stålsponten och får tillväxten av rost att minska. Metoden kan medföra att klorgas och miljögiftiga klororganiska föreningar släpps ut i naturen.

De beräknade utsläppsvärdena från Trafikverkets rostbekämpning ska inte vara skadliga, men miljökontoret – som är tillsynsmyndighet för Trafikverkets arbete med bron – vill att verket undersöker miljöeffekterna av utsläppen innan arbetet fortsätter.

Sundsvallsbron öppnades i december 2014, och vid slutbesiktningen noterades sprickor i täckfärg på stålet. Sedan stod det klart att bropelarna var rostangripna. Under sommaren stängdes körfält på bron av då broräckena rostskyddsmålades. En betongpelare vid brofästet har tidigare också rasat och krossat en bil.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset