Tillväxtprognoser är lika viktiga för svenskarnas ränteutgifter och villighet att fatta viktiga ekonomiska beslut som väderprognoser är för helgplaneringen. Frågan är bara om man ska lita på finansministern eller andra bedömare.

I går kom ännu en prognos som inte är lika optimistisk som Anders Borgs (M).  Konjunkturinstitutet tror på 1,8 procents tillväxt nästa år, medan finansdepartementet tror på 2,7 procent. SEB:s prognos som offentliggjordes i tisdags är inte heller lika optimistisk som Borgs. Enligt den förväntas 1,5 procents tillväxt.

– Sedan den här regeringen kom till har de haft ljusare prognoser på sikt, säger Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson. 

– På kort sikt är vi relativt överens, men det finns nog en tendens att regeringen har lite mer optimistiska långtidsprognoser.

Konjunkturprognoser må verka abstrakta för gemene man, men deras effekter syns i plånboken.

De påverkar bland annat Riksbankens penningpolitik och räntesättning och säger något om risken för framtida skattehöjningar. 

När Anders Borg presenterade sin prognos i fredags sa han inget om ränteutvecklingen, men om hans övriga prognoser stämmer innebär det på sikt dyrare bolån än om Konjunkturinstitutet har rätt.

– Ofta har det visat sig att ett medelvärde av olika prognoser är det bästa, säger Hansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset