Polska kvinnor protesterade på måndagen mot det konservativa styrets strävan att stärka den redan inskränkta aborträtten.
Polska kvinnor protesterade på måndagen mot det konservativa styrets strävan att stärka den redan inskränkta aborträtten.

Tusentals kvinnor tog till gatorna i Polen för att protestera mot regeringspartiet Lag och rättvisas (PIS) strävan att totalförbjuda abort. Bland demonstranterna höjdes också röster mot vad som uppfattas som den katolska kyrkans inblandning i politiken.

– Den utpressar politiska partier och lägger sig i saker som den inte borde bry sig om, sade Bozena Przyluska, en av organisatörerna av måndagens demonstrationer.

I början av oktober demonstrerade 100 000 kvinnor mot ett lagförslag som, om den gått igenom, hade totalförbjudit aborter utom i de fall där moderns död riskeras. Protesterna ledde till att lagförslaget röstades ned.

Konservativa PIS har därefter meddelat att partiet fortfarande hoppas kunna skärpa den redan inskränkta aborträtten.

Färre än 2 000 aborter genomförs årligen i Polen, med en befolkning på 38 miljoner, men kvinnoorganisationer uppskattar att mellan 100 000 och 150 000 aborter utförs illegalt eller utomlands.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset