Inget godis alls till barn under två år, säger nya amerikanska rekommendationer om tillsatt socker. Arkivbild.
Inget godis alls till barn under två år, säger nya amerikanska rekommendationer om tillsatt socker. Arkivbild.

Inget tillsatt socker alls till små barn och max 25 gram per dag till de större barnen – det säger nya sockerråd från USA.

Barn i åldrarna 2–18 år bör äta högst 8 sockerbitar per dag och som mest dricka 2,5 deciliter sockersötad dryck i veckan. Upp till två års ålder bör barn inte få i sig något tillsatt socker alls.

Det säger de nya rekommendationerna om tillsatt socker från den amerikanska hjärtorganisationen American Heart Association, AHA, som SVT Nyheter rapporterar om. Organisationen har satt ihop en expertpanel som har gått igenom den senaste forskningen på området. Den har kommit fram till att barn i åldrarna 2–18 år bör få i sig högst 25 gram tillsatt socker per dag.

I Sverige är rekommendationerna samma som hos WHO, det vill säga att högst tio procent av det dagliga kaloriintaget bör komma från tillsatt socker.

– Men vi är också noga med att säga att det inte finns några hälsofördelar med att äta tillsatt socker, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT.

WHO betonar dock att det finns hälsofördelar med att få ner intaget ytterligare till högst fem procent, eller 25 gram, per dag.

Tillsatt socker är socker som inte finns naturligt i råvaror utan som tillsätts till livsmedel. Till exempel innehåller en burk läsk ungefär 35 gram tillsatt socker och 100 gram smågodis ungefär 60 gram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mat Socker