Kontrollen av flygplan som landar på mindre flygplatser i landet har blivit sämre på grund av nya regler. Arkivbild.
Kontrollen av flygplan som landar på mindre flygplatser i landet har blivit sämre på grund av nya regler. Arkivbild.

Förändringar i nationella bestämmelser som gjordes i maj i år gör det svårare för Tullverket att kontrollera flygplan som landar på små flygplatser i landet, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Enligt de nya reglerna behöver de som planerar att landa på en mindre flygplats, utan pass- och tullkontroll, och uppger att de inte har något att förtulla, bara ha en färdplan.

– Tidigare var man tvungen att begära trafiktillstånd från Tullverket för att överhuvudtaget få landa där, men det behövs alltså inte nu, säger Jonas Karlsson, sakkunnig hos Tullverket till Ekot.

Polismyndigheten beslagtog tidigare i år 20 kilo kokain från ett sportflygplan som landat i Landskrona. Det är inte första gången man smugglar knark via flyg även om det inte tillhör vanligheten. Eftersom de nya reglerna begränsar Tullverkets insyn är Jonas Karlsson bekymrad.

– Det är klart att det är ett problem när vi inte har koll på all den här trafiken, i synnerhet inte de här små flygplanen som inte vill "visa sig" för tullen. De talar inte om vart de ska eller också ljuger de i färdplanen och landar någon helt annanstans, säger Jonas Karlsson sakkunnig hos Tullverket till Ekot.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset