De vanligaste skälen till att vilja förbjuda fyrverkerier är för djurens skull, miljöförstöring och för att det är farligt, visar undersökningen.
De vanligaste skälen till att vilja förbjuda fyrverkerier är för djurens skull, miljöförstöring och för att det är farligt, visar undersökningen.

De flesta svenskar vill ha mer restriktiva regler kring fyrverkerier, visar en ny undersökning. Den främsta anledningen är omtanke om våra husdjur.

Att en rad kommuner förbjudit fyrverkerier eller bestämt att fyrverkerier bara får skjutas upp vissa dagar och tider stämmer överens med många av svenskarnas åsikter kring fyrverkerier. Det visar en ny undersökning från Yougov som gjorts på uppdrag av Metro.

37 procent vill förbjuda fyrverkerier helt

Nästan hälften av svenskarna (43 procent) tycker att fyrverkerier bara ska tillåtas vissa tider eller tidpunkter på året. Samtidigt tycker 37 procent av svenskarna att fyrverkerier borde förbjudas helt. Totalt är det alltså åtta av tio svenskar som tycker att användandet av fyrverkerier ska antingen begränsas mer än det gör i dag eller förbjudas.

LÄS MER: Så maxar du din ledighet 2019 – då ska du ta ut semestern

Nästan en av fem av de svarande (17 procent) tycker att det borde finnas en åldersgräns för fyrverkerier, men att de i övrigt borde vara fria att använda när man vill under året.

Djuren viktigaste anledningen till förbud

Varje nyår klagar djurägare på att fyrverkeriet gör hundar och katter oroliga och rädda. Och det är just djuren som lyfts fram som den främsta anledningen till att förbjuda fyrverkerier, vilket 77 procent av de svarande uppger.

På andra plats kommer miljöförstöring, vilket 63 procent av de som vill förbjuda fyrverkerier ser som en anledning till det. Varje år skadar sig människor i samband med fyrverkerier, och 57 procent lyfter fram att fyrverkerier är farliga som en anledning till att de borde förbjudas.

 

LÄS MER: Lagar som börjar gälla 2019 – och vad de innebär

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset