I Indien har man lyckats minska antalet barnäktenskap genom att se till att flickor har tillgång till bättre utbildning.
I Indien har man lyckats minska antalet barnäktenskap genom att se till att flickor har tillgång till bättre utbildning.

Enligt FN:s senaste siffror har barngiftermålen i världen sjunkit drastiskt. Störst skillnad ser man i södra Asien.

En av fem flickor gifts bort innan de har fyllt 18 år, jämfört med en av fyra för tio år sedan, rapporterar BBC.

Störst skillnad ser man i södra Asien. I Indien har man lyckats minska antalet barnäktenskap genom att se till att flickor har tillgång till bättre utbildning och genom att gå ut med vad för skador barnäktenskap orsakar.

LÄS MER: Här är sanningen bakom påståendet ”man kan få barnbidrag för sin fru i Sverige”

Enligt FN är problemet just nu störst i Afrika, men i Etiopien antalet barnäktenskap minskat med en tredjedel.

Anju Malhotra, rådgivare i frågor om kön och utveckling på Unicef, säger till BBC att den påverkan ett giftermål har på en ung flicka är förödande, så all minskning är välkommen, men att vi fortfarande har en lång väg att gå.

– När en flicka tvingas gifta sig ställs hon genast för livslånga konsekvenser. Oddsen att hon inte slutför sin skolgång, blir misshandlad av sin man och får komplikationer under sin graviditet ökar, säger Anju Malhotra, till BBC.

LÄS MER: Experterna svarar: Så har det gått för de omtalade lagarna

Unicef rapporterar att ett av tre barnäktenskap nu är koncentrerade till Subsahariska Afrika, jämfört med ett av fem för tio år sedan.

Världsledare har lovat att få ett slut på barnäktenskap till 2030. Anju Malhotra menar att för att nå det målet måste man anstränga sig betydligt mer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset