Alla världens länder står inför svåra problem kopplade till fetma, varnar hälsoorganisation.
Alla världens länder står inför svåra problem kopplade till fetma, varnar hälsoorganisation.

De kommande åren kommer världens kostnader för människors fetma och övervikt stiga till rekordhöjder, visar nya beräkningar.

År 2025 kommer en tredjedel av världens befolkning väga för mycket, visar nya beräkningar som tagits fram av organisationen World Obesity Federation (WOF) och som The Guardian rapporterar om.

Värst blir det i USA. Redan 2014 var 34 procent av befolkningen drabbade av fetma i USA. Siffran tros stiga till 41 procent år 2025. 46 procent av följdkostnaderna för människors övervikt beräknas då landa på USA. Från en kostnad på 325 miljarder dollar per år 2014 till en kostnad på 555 miljarder dollar per år på bara åtta år, där en del beror på de höga kostnaderna för läkarvård i USA.

I Storbritannien väntas kostnaderna stiga från 19 miljarder dollar till 31 miljarder dollar under samma period.

LÄS MER: Varannan svensk har fetma eller övervikt 

Vd:n för National Health Service ,NHS, offentliga sjuvårdssystemet i England, Skottland och Wales, har redan tidigare gått ut och varnat för att övervikten i samhället kan göra sjukvårdssystemet där bankrutt.

Tillsammans med rökning är övervikt den stora boven i de ökade antalet fall av cancer, hjärtinfarkter, hjärnblöding och diabetes världen över, skriver World Obesity Federation. Men organisationen har även tagit med andra följdproblem i sina beräkningar, som viktproblem som gör att människor måste byta knä- eller höftled eller drabbas av ryggproblem.

– Kontinuerliga undersökningar från WOF har visat att förekomsten av fetma har ökat dramatiskt under de senaste tio åren och när uppskattningsvis 177 miljoner människor kommer att lida av svår fetma år 2025 är det tydligt att regeringar måste agera nu för att minska bördan från ländernas ekonomier, säger WFO:s vd Ian Caterson.

Problemen med övervikt ökar inte bara i de rika länderna. I låg- och medelinkomstländer, med ett mindre utbyggt sjukvårdssystem, kan problemen komma att bli ännu svårare att hantera framöver, enligt WFO.

Organisationen menar att enskilda länder kan göra skillnad genom att införa exempelvis sockerskatter. De tror även att fler överviktsoperationer kan vara en väg att gå, men att de inte kan hålla jämna steg med de ökande problemen.

LÄS MER: Debatt: Det är inte min uppgift att kommentera någon annans övervikt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset