Nyamko Sabuni är det populäraste namnet bland väljarna.
Nyamko Sabuni är det populäraste namnet bland väljarna.

Nyamko Sabuni är den som väljarna vill se som ny partiledare för Liberalerna, enligt en ny mätning från Yougov. "Hon kan rycka till sig initiativet i integrationsdebatten", säger statsvetaren Svend Dahl.

Marja Lemne är statsvetare vid Södertörns högskola. Hon tror att de tre kandidaterna som får flest procent i YouGovs mätning är ett rop på en nystart från väljarna.

– Nyamko Sabuni, Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson är tre personer som har varit borta från hetluften ett tag och står långt ifrån partiets nuvarande ledning. Det kan vara så att väljarna vill ha något nytt, och någon som inte har varit inblandad i den senaste tidens inre stridigheter, säger hon.

Marja Lemne tror att väljarna vill se något helt nytt i sin nya partiledare. Bild: Privat.

LÄS MER: Sabuni om väljarnas stöd: Jag är hedrad

Statsvetaren och chefen på den liberala nyhetsbyrån Svend Dahl håller inte helt med väljarna om alla namnen som ligger bra till.

– De tre toppnamnen enligt den här mätningen är de överlägset mest kända namnen. Det finns till exempel ingen anledning att tro att Cecilia Malmström är aktuell, hon har varit alldeles för tydlig med att hon inte är intresserad. Det är inte alltid så att väljarkåren känner till personer om har en stark ställning inom partiet, säger han.

Statsvetaren Svend Dahl tror inte att Cecilia Malmström är aktuell, trots att väljarna verkar tycka att hon är det bästa alternativet. Bild: TT

Vilka tror du ligger bäst till?  

– Om man lyssnar på dem som faktiskt ska välja den nya partiledaren, alltså aktiva partimedlemmar med inflytande, så är det Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrsson som många pratar om. De har en väldigt stark ställning i partiet, säger Svend Dahl.

LÄS MER: Birgitta Ohlsson säger nej till ny L-kandidatur

Nyamko Sabuni är den som får flest procent av väljarna och lyfts fram internt i partiet. Varför är det så många som vill se henne som partiledare?  

– Många hoppas att hon kan ge partiet en annan profil och inriktning. Jan Björklund har varit partiledare länge och då är det många som vill ha något helt annat. Många ser henne som en stark medial företrädare för Liberalerna. Hon är en högprofilerad politiker med stor trovärdighet i integrationsfrågorna som kommer vara viktiga i svensk politik lång tid framöver. Många tänker nog att hon kan rycka åt sig initiativet i integrationsdebatten åt partiet, säger Svend Dahl.

Erik Ullenhag och Johan Pehrson är två namn som enligt mätningen inte är speciellt populära. Men enligt Svend Dahl är de två troliga kandidater.

– Johan Pehrson tagit på sig att bli en enande kraft i partiet. Det är ingen slump att han fick det tunga uppdraget som ekonomiskpolitisk talesperson. Han är även en stark profil i kriminalpolitik och rättsfrågor som är viktiga frågor i dag, säger han.

LÄS MER: Därför lyckades liberalerna inte i valet – här är listan

Örebroaren Johan Pehrson är profilerad i rätt frågor för att vara en trolig kandidat tror Svend Dahl. Bild: TT

Vad är det som gör Erik Ullenhag till partiledarkandidat? 

– Till skillnad från Nyamko Sabuni och Johan Pehrson är han mer framstående inom sociala frågor. Han hör till den mer socialliberala falangen i partiet och hör nog till dem som föredrar samarbete ett med Socialdemokraterna. Det är dock få som riktigt vet vart han står i de aktuella frågorna i svensk politik då han länge har jobbat utomlands, säger Svend Dahl.

Erik Ullenhag är populär efter hans tid som integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Bild: TT

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Liberalerna