Varje år tvingas kvinnor som lämnat en våldsam partner får fira jul på ett skyddat boende tillsammans med sina barn. Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.
Varje år tvingas kvinnor som lämnat en våldsam partner får fira jul på ett skyddat boende tillsammans med sina barn. Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.

För en del barn blir årets jul den första utan våld. Nya siffror från Unizon, som samlar kvinnojourer över hela Sverige, visar att hundratals kvinnor och barn i år tvingas tillbringa jul- och nyårshelgen i ett skyddat boende.

I enkäten har 43 kvinnojourer svarat att det totalt bor 150 kvinnor och 160 barn i skyddat boende under jullovet. Eftersom inte alla Unizons kvinnojourer svarat på enkäten beräknas totalt runt 200 barn och 200 kvinnor bo i skyddade boenden under jul- och nyår.

Åtta av tio kvinnojourer har öppet som vanligt eller har utökade öppettider under jullovet, enligt undersökningen.

– Kring högtider och semester finns ingen möjlighet att fly till jobb eller skola och deras situation förvärras ytterligare av att vården och andra hjälpinstanser håller stängt eller har begränsade öppettider under jul. Vi, med många andra kvinno- och tjejjourer, tar inte semester – eftersom vi vet att det är nu vi behövs som mest, säger Cecilia Bödker Pedersen, verksamhetschef på Föreningen Storasyster i Stockholm i pressmeddelandet.

LÄS MER: Här är männen som köper sex 

Jullovet är en tid när fler unga än vanligt söker sig till tjej- och ungdomsjourer, uppger 6 av 10 tjej- och ungdomsjourer själva i enkätundersökningen. De vanligaste ämnena att höra av sig om är sexuella övergrepp eller psykisk ohälsa.

Som Metro kunde berätta under torsdagen är antalet polisanmälningar om misshandel mot kvinnor från personer de känner som flest i december och januari sett till de senaste tio åren.

Men till kvinnojourerna vänder sig kvinnorna först efter jul och nyår, enligt Unizons undersökning. Under veckorna efter nyårshelgen söker många hjälp. De har då återvänt till jobbet efter julledigheten och har möjlighet att kontakta jourerna.

– Under jullovet är hela familjen ledig vilket leder till minskad möjlighet att söka hjälp. Söktrycket brukar dock öka markant för oss efter jul och nyår när de flesta återgår till jobb och skola, säger Ann Isaksson, verksamhetschef på Alla Kvinnors Hus i Stockholm i pressmeddelandet. 

LÄS MER: Sara: Stalkern gick runt med min bild och letade 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset