Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent.
Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent.

Bostadsmarknaden har börjat stabilisera sig – på en lägre nivå än tidigare. Det visar ny mäklarstatistik för juni månad.

Mellan maj och juni föll index på bostäder med 0,6 procent. Men minskningen ska ses i ljuset av att priserna ofta faller på sommaren. Om man justerar för säsongseffekter syns i stället en liten uppgång på 0,5 procent, enligt färska siffor från företaget Valuegard som presenterar mäklarstatistik.

– Juni och juli brukar vara lugna månader då antalet affärer minskar. Det brukar vara lugnt på bostadsmarknaden. Det är inte förvånande att det mer eller mindre stått stilla, säger mäklaren Nermin Kuljanin från mäklarbyrån Fantastic Frank.

Priserna på bostadsrätter har gått ner 7.7 procent i Stockholm

När Svensk Mäklarstatistik presenterade sina siffror för juni månad såg de en svag ökning på bostadsmarknaden.

Under de senaste 12 månaderna har priserna på en bostadsrätt i Stockholm gått ner med totalt 7,7 procent.

LÄS MER: Så kollar du upp din bostadsrättsförening – innan du köper

Sett till tre år tillbaka i de tre största städerna är det Malmö som har den största ökningen. Där har priserna ökat från 32,3 procent på bostadsrätter och med 23,8 procent för villor. I Stockholm är uppgången 4,9 procent för bostadsrätter och 9,1 procent för villor under samma period, enligt Valuegards siffror.

Fler bostadsaffärer än i mars

Antalet bostadsaffärer har även återgått till en mer normal nivå, jämfört med mars i år när det var få affärer till följd av prisnedgången och det nya amorteringskravet.

Mäklaren Nermin Kuljanin tror att köpare och säljare har hittat fram till varandra och de nya, lägre bostadspriserna.

– Köpare känner sig mer trygga med den prisnivå vi är på. De är mer benägna att göra affärer. När priset går ner har säljarna ofta en hög förväntan på slutpris, och köpare har en låg. Det spannet gör att det blir mindre affärer. Nu när marknaden står stilla eller sakta går uppåt så gör det att säljare och köpare möts, säger han.

LÄS MER: Så stylar du lägenheten bäst inför försäljning

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset