Svenskt kött blir allt mer populärt.
Svenskt kött blir allt mer populärt.

Svenskarnas konsumtion av importerat kött minskar. Samtidigt köper vi allt mer kött som produceras i Sverige. Totalt minskade den svenska köttkonsumtionen med 2,2 kilo kött per person.

Jordbruksverket släppte under tisdagen en rapport som slog fast att svenskarna äter allt mindre kött. I snitt minskade den svenska köttkonsumtionen med 2,2 kilo per person under 2018. Det är den minsta konsumtionsmängd som uppmätts på tio år. Samtidigt ökar produktionen och konsumtionen av kött från Sverige.

Enligt Jordbruksverket beror minskningen på att svenskarna har blivit mer miljömedvetna och tycker att hållbarhetsfrågor blir allt viktigare.

– En ökad efterfrågan på vegetarisk mat får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Klimathänsyn, hälsofokus, mattrender, och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Debatt: Sluta kräv att miljökämpar ska leva som de lär

Hög köttkonsumtion internationellt

Internationellt sett äter svenskarna fortfarande mycket kött. Vi äter i genomsnitt mer kött än både Danmark och Norge och ligger en bra bit över genomsnittet i EU. Listan toppas av USA och Argentina som äter betydligt mer kött än resten av världen.

Den svenska köttkonsumtionen ökade under 30 års tid innan det blev ett trendbrott under 2017. Det trendbrottet håller nu i sig då köttätandet minskade för andra året i följd. Jordbruksverkets tror att man den sjunkande trenden kommer att fortsätta.

– Ibland kan man se att saker som sjukdomar och finanskriser påverkat köttkonsumtionen på kort sikt. Men nu är det är flera trender som sammanfaller som gör att den antagligen kommer att fortsätta minska, sa Åsa Lannhard Öberg i en intervju med SVT.

LÄS MER: Ny larmrapport: Massdöd av insekter i snabb fart – kan slå ut hela ekosystemet

Det här visar siffrorna:

Statistiken från Jordbruksverket visar mängden kött vi konsumerar per capita i slaktad vikt. Det innebär att ben, senor, putsfett och andra delar av djuret som vi inte äter ingår i siffrorna. I statistiken ingår inte hemslakt – den redovisas normalt sett med ett års fördröjning och kallas då totalkonsumtionen.

Statistiken visar alltså inte hur mycket kött vi faktiskt stoppar i magen. Jordbruksverket räknar med att det kött som hamnar på tallriken är ungefär hälften av den vikt som presenteras i statistiken.

Källa: Jordbruksverket.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset