Antalet fiskar som fångas minskar med en miljon ton om året. Det är tre gånger snabbare än FN:s officiella siffror. Det visar nya siffror publicerade i den vetenskapliga journalen Nature communications.

Fiskefångsten minskar tre gånger snabbare än vad FN:s officiella siffror visar, enligt en ny studie. Fångsten minskar så mycket som med en miljon ton varje år, visar studien som publicerades i journalen Nature communications.

► LÄS MER: Färsk svensk fisk en vecka gammal

FN:s officiella siffror består av statistik som varje land sammanställer till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), men den statistiken innehåller sällan småskaligt fiske, sportfiske, olagligt fiske eller fiskar som lämnats vid sjöss. För att få en bättre bild av hur fiskebeståndet faktiskt påverkats samlade 400 forskare under 10 år ihop data för att täppa till luckorna.

Siffrorna skiljer sig åt stort. Enligt FAO:s siffror nåddes en topp med 86 miljoner ton i fångst 1996 för att sedan minska med 0,4 miljoner ton per år. Men de nya siffrorna visar att fångsten 1996 uppgick till 130 miljoner ton och sedan har minskat med 1,2 miljoner ton per år.

– Våra siffror indikerar att minskningen varit väldigt stor och inte på grund av att länder fiskat mindre, utan för att länder fiskat så mycket att fiskeri efter fiskeri uttömts, säger Professorn Daniel Pauly vid University of British Columbia som lett arbetet till The Guardian.

 LÄS MER: Torskfiske kan fortsätta trots stopp

Mellan femtiotalet fram till 1996 ökade den globala fångsten som fiskare upptäckte nya fiskerier och stammar. Men 1996 började fångsten minska allt eftersom det visade att få oupptäckta fiskerier fanns kvar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Miljön