Lotta Imberg
tryffel

Ostar kan ju ätas med så mycket annat än med päron, vindruvor och paprika.

Jag tycker mycket om goda ostar. Det är ett väldigt trevligt sätt att umgås att duka fram ostar med lite olika tillbehör. Det finns ju så mycket annat man kan ha till ostarna än vindruvor, päronklyftor och paprikaringar, som jag tycker är felaktiga och tråkiga tillbehör.
Man missar ofta när man äter ost  att kombinera det ultimata vinet till respektive ost. Samtidigt tycker jag inte att man ska vara för pedantisk med vinkombinationerna utan se till att prioritera det glada umgänget. På Pontus by the Sea har vi en liten ostvagn och till ostarna serverar vi de tillbehör som du kan läsa om här.

FIKONKOMPOTT
200 g torkade fikon,
skurna i små bitar
4 dl rött vin
1 dl socker
2 lagerblad
ª Blötlägg fikon
i vin över natten. Häll sedan fikon och kvarvarande vin i en kastrull, tillsätt socker och lagerblad och låt puttra på medelvärme tills en kompott bildas.
God till en bit gruyere eller parmesanost!

TRYFFELHONUNG
1 dl flytande honung
1 tsk tryffelolja
1 tsk hackad tryffel
ª Rör ihop och servera till en getost.

FRUKTBRÖDSCRISP
• Ett gott fruktbröd skivas lövtunt, torkas i ugn i 90 grader tills de är krispiga.

FRISSÉSALLAD
• Frissésallad med sin fräscha beska är ett perfekt tillbehör till ost efter maten. Men plocka bara de inre gula delarna, de yttre gröna bladen är för beska.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset