En 41-årig kvinna misstänks ha mördat sin pappa i en sommarstuga utanför Arboga i somras. Nu vill åklagarna även utreda hennes makes död.
En 41-årig kvinna misstänks ha mördat sin pappa i en sommarstuga utanför Arboga i somras. Nu vill åklagarna även utreda hennes makes död.

Med en gravöppning hoppas åklagarna i Arbogafallet kunna ge svar på vad som egentligen hände kvinnans exmake.Men att hitta nya ledtrådar från gamla kroppar kan vara svårt.

– Den så kallade likomvandlingen, förruttnelsen av kroppen, beror på en rad omständigheter. Om det har varit torrt eller fuktigt. Om kistlocket har tryckts in eller inte. Hur djupt ner i jorden kistan ligger. Och så vidare, säger Petra Almqvist, chef för rättsmedicinska avdelningen i Stockholm.

Om kroppen är balsamerad påverkar också. I så fall kan den vara i ett mycket gott skick, men det kan å andra sidan försvåra provtagning eftersom kroppen då är tömd på kroppsvätskor.

– Men balsamering är inte så vanligt, förutom i Stockholm, säger Petra Almqvist.

I det aktuella fallet har kroppen dessutom redan genomgått en rättsmedicinsk undersökning då ett flertal prover togs. Så frågan är vad ännu en rättsmedicinsk obduktion kan ge.

– Egentligen tror jag att det finns väldigt lite nya saker som man kan hitta. Man kan tänka sig att man utifrån hårprover kan få en del ny information om eventuella droger och läkemedel.

Det var i augusti förra året som den före detta maken hittades död i sjön Hjälmaren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset