Förödelse i östra Aleppo efter flygbombningar. Arkivbild.
Förödelse i östra Aleppo efter flygbombningar. Arkivbild.

Vapenvilan i Aleppo har löpt ut efter tre dagar – men FN har inte kunnat evakuera just någon från den krigshärjade staden.Våldsamma sammandrabbningar mellan rebeller och regeringsstyrkor följde eldupphöret.

Kort efter det att vapenvilan löpte ut på lördagen bröt strider mellan rebeller och syriska regeringssoldater ut med artilleribeskjutning längs frontlinjen, rapporterar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, baserat i Storbritannien.

Inga garantier

Varken civila eller rebeller lämnade den delade staden under vapenvilan. Bara vid en av åtta "korridorer" har några få personer setts passera sedan i torsdags, då regeringssidan och dess ryska allierade inledde vad de kallade en "humanitär paus" i sina anfall mot Aleppo. Inte heller har FN lyckats föra in förnödenheter; en talesman för världsorganisationen säger att det inte har funnits tillräckliga säkerhetsgarantier från de stridande.

Regeringen och Ryssland har å sin sida anklagat rebellerna för att inte släppa ut civila ur Aleppo utan i stället ta stadsbor som mänskliga sköldar.

Gasattack

På lördagen kom uppgifter från en hemligstämplad rapport till FN:s säkerhetsråd i vilken det hävdas att regeringsstyrkorna gjort sig skyldiga till en tredje attack med giftig gas. Rapporten är den fjärde under den 13 månader långa utredningen av FN och Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) lägger skulden på den syriska regeringen för en giftgasattack i Idlib i mars 2015.

Den syriska regeringen har anklagats för att använda såväl klorgas som senapsgas.

Utredningen har inte kunnat bekräfta vilka personer som haft ansvaret för helikopterstyrkorna när det skett, men Frankrike har reagerat på den senaste rapporten med att en begäran om sanktioner mot de ansvariga ska ställas till FN:s säkerhetsråd.

Rodrigo Abd/AP/TT
Syriska regeringsstyrkor är skyldiga till en tredje attack med giftiga gaser, enligt en hemligstämplad rapport. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset