Strider i Jobar. Arkivbild från stadsdelen.
Strider i Jobar. Arkivbild från stadsdelen.

Nya flyganfall och sammanstötningar satte på fredagen den syriska vapenvilan på prov. Civila väntar fortfarande på hjälptransporter, och spänningarna ökar mellan USA och Ryssland, som förhandlade fram eldupphöret.

FN uppmanar Syriens regering att omedelbart tillåta nödhjälpen, sedan den bräckliga vapenvilan förlängts två dygn.

Nyhetsbyrån AFP:s vittnen i den syriska huvudstaden vittnar om "intensiva strider och sammanstötningar" kring stadsdelen Jobar. Enligt regimen är det upprorsgrupper som försöker nå övriga Damaskus via det rebellkontrollerade Jobar.

I norr, nära turkiska gränsen, dödades tio personer i strider mellan Islamiska staten (IS) och turkstödda grupper, uppger Turkiets militär. Samtidigt har dussintals amerikanska soldater skickats till den turksyriska gränsen för att bekämpa IS, enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

Hur bruten vapenvilan därmed anses vara är ironiskt nog oklart – eldupphöret omfattar inte terrorgrupper, och vilka dessa är varierar beroende på vem man frågar.

Nya spänningar

I ett tecken på förnyad spänning mellan de båda stormakterna, som stöder olika sidor i konflikten, anklagar högt uppsatta ryssar Washington för att ha misslyckats med att uppfylla sina åtaganden under vapenvilan. Samtidigt anklagar USA:s utrikesminister John Kerry Ryssland för att vid "upprepande tillfällen på ett oacceptabelt sätt ha fördröjt den humanitära hjälpen".

Ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin säger att Moskva vill ha en FN-resolution som stödjer vapenvilan.

På det stora hela är det annars svårigheterna för hjälptransporter som är det stora samtalsämnet sedan vapenvilan trädde i kraft i måndags.

Väntan på mat och medicin har varit lång i utsatta områden som östra Aleppo i norra Syrien, där omkring en kvarts miljon människor sitter fast under regimens belägring. USA anklagar president Bashar al-Assad för att hindra sändningarna.

Extra måna

USA:s linje får stöd av FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura, som säger att Damaskus försenat hjälpen genom att inte utfärda nödvändiga tillstånd.

Många världsledare är extra måna om att läget ska ljusna just nu, när de ska träffas i USA för FN:s årliga generalförsamling nästa vecka.

Dessutom har både USA:s president Barack Obama och FN-chefen Ban Ki-Moon bara några månader kvar på sina poster. Obama har tagit initiativ till en separat flyktingkonferens under toppmötesveckan, och Sverige agerar medvärd till de samtalen i New York.

Seth Wenig
Vitalij Tjurkin, bakom president Vladimir Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, vid förra årets generalförsamling i FN.
Martial Trezzini/Keystone/AP/TT
Syriensändebudet Staffan de Mistura på torsdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset