Planera semestern väl och håll dig till reglerna. Annars får du kanske semestra på andra håll än Thailand nästa gång. Arkivbild
Planera semestern väl och håll dig till reglerna. Annars får du kanske semestra på andra håll än Thailand nästa gång. Arkivbild

Från och med i dag kan du få inreseförbud i Thailand om du stannar kvar efter att ditt visum gått ut, rapporterar Sveriges radio.

Efter att visumstämpeln i passet gått ut ska man inte få stanna kvar lagligt i ett land längre. Det har däremot varit slappt med att kontrollera det i Thailand, och även fast man har gästat landet längre än välkommet så har många ändå fått återvända eller stanna utan större problem, skriver Sveriges radio.  

►LÄS MER:  Olagligt med ölselfies i Thailand – kan ge fängelse

Ofta får turister rätt att stanna i Thailand i 30 dagar, och för att få nya 30 behöver man åka ut och in igen. Men enligt thailändska myndigheter har 60 –70 000 människor årligen struntat i reglerna och bara stannat kvar. Därför skärper landet nu visumkraven, och myndigheterna säger att man infört de nya regelrna för att minska kriminaliteten i landet.

►LÄS MER:  Maria, 29: "Män tror att jag är prostituerad – frågar vad jag kostar"

Den som stannar för länge riskerar nu att inte få komma tillbaka in i landet igen om man inte brytt sig om reglerna. Men det finns möjlighet för de som redan befinner sig på thailändsk mark att undgå inreseförbudet. Om man frivilligt anmäler sig till myndigheterna och betalar den summa som krävs för att få stanna längre är man fri till att börja om sina 30 dagar.

De senaste veckorna har många därför sökt upp myndigheterna för att anmäla att de vistats illegalt för att slippa riskera få ett inreseförbud.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor