”Sunes sommar” kom 1993 och där spelade Andreas Hoffer rollen som Sune.
”Sunes sommar” kom 1993 och där spelade Andreas Hoffer rollen som Sune.

Nu storsatsas det på familjefilmer i Sverige. Många nya barn- och ungdomsfilmer är på gång. Som en trilogi om ”Lasse-Majas detektivbyrå” och ”Sune i Grekland”.

För tillfället letas det febrilt efter en ny Sune till uppföljaren av ”Sunes sommar”, från 1993. Dessutom spanas det efter nya deckarkids som kan spela huvudrollerna i tre filmer om ”Lasse-Majas detektivbyrå” – som just nu ligger i pipeline.
– Det är ovanligt många ungdomsfilmer på gång, det är inget snack om den saken, säger regissören Hannes Holm som ligger bakom succéer som ”Adam & Eva” och ”Himlen är oskyldigt blå”.

Hannes Holm ska själv regissera storsatsningen ”Sune i Grekland”. Inspelningarna startar under senvintern. Andra påkostade ungdomsfilmer som ligger i pipeline är bland annat ”Spökskeppet Vallona”, och ”Till Tabbas”

Går det att tala om en Harry Potter-effekt?
– Du är inne på rätt spår där. Vi lever ju i en ganska utpräglad Youtube-kultur. Allting ska gå väldigt snabbt – men i och med fantasyvågen har någonting hänt. Det är som att sagan, och längre berättelser för unga, börjar göra sitt återtåg. 

Linus Torell är barn- och ungdomsfilmskonsulent på Svenska filminstitutet (SFI). Han understryker, precis som Hannes Holm, att det är kul att många familjefilmer är på gång.
– För oss som brinner för ungdomsfilm har det funnits en oro över att det satsats så lite på den kategorin de senaste åren – därför är det jättekul att trenden nu tycks vända. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset