En besökare går förbi van Goghs självporträtt under en utställning i Peking i juni. Arkivbild.
En besökare går förbi van Goghs självporträtt under en utställning i Peking i juni. Arkivbild.

Kanske var det inte efter bråket med Paul Gaugin som Vincent van Gogh skar av sitt ena öra? En ny studie sår tvivel om den populära teorin bakom konstvärdens mest kända öra.

Enligt den nya studien var det van Goghs bror, och inte konstnären Gaugin, som fick honom att begå handlingen.

Brodern Theo var ett av konstnärens största stöd, och hjälpte honom finansiellt. Det har tidigare varit känt att van Gogh blev mycket upprörd över nyheten att brodern skulle gifta sig efter en stormig romans. Men i den nya studien framgår att konstnären fick reda på det tidigare än man trott, före incidenten med örat, skriver The Guardian.

Den brittiske författaren och van Gogh-experten Martin Bailey skriver i en ny bok att det nästan säkert kan slås fast att van Gogh fick nyheten i ett brev söndagen den 23 december 1888. Senare samma kväll bråkade han också med Gauguin – men det som utlöste van Goghs förtvivlan var alltså nyheten om brodern, enligt Bailey.

Historien bakom Vincent van Goghs öra är vida känd, i december 1888 drabbades konstnären av en mental kollaps, skar av sitt vänsteröra och gav det till en bordell i Paris.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset