Framtida Thai Town? Kvarteret på Norrmalm som det ser ut i dag.
Framtida Thai Town? Kvarteret på Norrmalm som det ser ut i dag.

Besök Thailand – mitt i Stockholm. Så här föreslås kvarteren kring Olof Palmes gata förvandlas till Thai Town.

Visiondivision
Thai Town i Stockholm

Arkitektbyrån Visiondivision har tagit fram ett förslag där kvarteren livas upp av torghandel, upphängda rödvitblåa flaggor, kulörta lampor, skyltar och stuckatur i thailändsk stil på fasaderna.

Visiondivision
Thai till tusen

Varför nöja sig med några flaggor när man kan gå all-in med lyktor och gyllene fasader?

Visiondivision
Buddistiskt tempel i city?

Y tterligare ett förslag är att utnyttja ett gammalt gravkapell intill närbelägna Adolf Fredriks kyrka bättre, som till exempel ett buddistiskt tempel.

I kvarteren norr om Hötorget finns redan flera thaikrogar och en rad butiker som säljer thailändska livsmedel. Men områdets särprägel kunde lyftas fram bättre, anser arkitektbyrån Visiondivision, som tagit fram ett förslag där kvarteren livas upp av torghandel, upphängda rödvitblåa flaggor, kulörta lampor, skyltar och stuckatur i thailändsk stil på fasaderna. 

– Vi har tittat på flera olika sätt för Stockholm att växa och bli mer av en metropol. Vi tycker man ska lyfta fram det positiva med olika etniciteter som finns i stan och det är området är ett bra sådant exempel, säger Anders Berensson, delägare i Visiondivision.

Gatorna som berörs är Olof Palmes gata, Olofsgatan och Holländargatan.

– Det som saknas är de arkitektoniska elementen i en sådan stadsdel. Vi vill ge frihet åt dem som verkar där att också ta arkitekturen i anspråk.

Ytterligare ett förslag är att utnyttja ett gammalt gravkapell intill närbelägna Adolf Fredriks kyrka bättre.

– Det är en fantastisk byggnad, där det i dag står gräsklippare. Varför inte göra om det till ett buddistiskt tempel? Vi har pratat med kyrkan och de är försiktigt positiva.

Stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C) säger till Vi i Vasastan att han är positiv till förslaget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset