Med nya tider följer nya möjligheter.Oscar Hiljemark ser sin chans.– Jag är här för att spela, för att bidra och hjälpa laget. Det gör man bäst på planen och jag hoppas och tror att det blir så, säger han.

Han som alla vet vem det är har tackat för sig. Kravet på de som är nya och de som är kvar sedan Erik Hamréns era är enkelt, naturligt och nödvändigt.

Styrkan kommer att sitta i kollektivet. Ska Sverige vinna är det som lag, inte längre tack vare en lika oväntat som genialisk prestation av Zlatan Ibrahimovic.

Var och en måste kliva fram.

– Visst är det så. Det är något alla skriver under på och något Janne (förbundskaptenen Andersson) och resten av ledarstaben förmedlat. Ska vi göra det, ska vi göra det som en enhet, som ett lag. Lyckas du som en enhet, som ett lag, så är det också lättare för individen att blomstra, säger Oscar Hiljemark.

Mittfältare med växtvärk

Håller vi oss kvar i botaniken har han växtvärk. För tre månader satt Hiljemark, i vackraste blomstertid, på spelarhotellets uteplats och förklarade att han var mogen och redo för att ta sitt ansvar i EM-slutspelet.

Utgången?

Han spelade inte en minut.

Nu är Albin Ekdal fotskadad och Kim Källström och Pontus Wernbloom pensionerade på egen begäran. Bättre möjlighet har Hiljemark aldrig haft att slå sig in i startelvan vid skarpt läge, närmast när VM-kvalet inleds hemma mot Nederländerna på tisdag.

– Så är det absolut, men jag kommer alltid till landslaget full av inspiration och med fullt fokus på att prestera på bästa sätt och på att få spela. Det känns bra på träningarna och formen känns bra efter två matcher i ligan hemma, men än så länge har det varit stor rotation på träningarna och ingen tydlig indikation på vilka som ska spela.

"Mindre besvikelse"

– Men det är klart jag vill spela. Det är definitivt inget att sticka under stol med.

Han hade samma inställning i Frankrike, men Hamrén valde Ekdal eller Oscar Lewicki. Konkurrenssituationen med Malmö FF-mittfältaren finns kvar.

Frågan nu är om Janne Andersson ser annorlunda på saken.

– EM var en mindre besvikelse, men nu har vi en nystart i landslaget, jag har haft semester och en bra start på säsongen med Palermo.

TT: Har du haft något enskilt samtal med Andersson om vad han vill ha ut av dig i landslaget?

– Nej, det har varit snack vid teorigenomgångarna vad de vill ha ut av oss mittfältare. Hittills har det mesta handlat om försvarsspelet.

Hiljemark spelade nästan tre år för PSV Eindhoven och har sporadisk kontakt med flera av de gamla klubbkamrater han träffar på tisdag. PSV har sex spelare med i Nederländernas trupp.

Känner många motståndare

– Och så spelade jag med några som är i andra klubbar numera, som Georginio Wijnaldum (Liverpool) och Kevin Strootman (Roma). Jag känner nog åtta, nio av deras spelare på ett personligt plan.

TT: Vad vet du om Nederländerna?

– De gjorde väl sin generationsväxling för ett år sedan när de bytte ut många spelare. Individuellt sett är det alltid spelare av hög kvalitet i Holland. Jag har inte sett så många matcher, men de har kvar de idéer som alltid genomsyrat deras sätt att spela fotboll.

– De vill ha mycket boll, är bolltrygga och är inriktade på en-mot-en-situationer där de är väldigt duktiga. Det gäller att vi är på tårna, vinner våra matcher i matcher och samtidigt spelar som ett lag och inte blir för utspridda.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset