Nya Tider portas.
Nya Tider portas.

Den högerextrema tidningen Nya Tider kommer inte att få ställa ut vid Bokmässan i Göteborg nästa år. Den massiva kritiken och uppmärksamheten kring Nya Tider har "tagit för mycket fokus" från mässans huvuduppgift, enligt ett pressmeddelande.

Hundratals författare och ett antal förlag bojkottade årets mässa efter att Bokmässan gett Nya Tider tillåtelses att ställa ut. Efter att de fått ställa ut två år i rad har mässan nu bestämt sig för att porta den högerextrema tidningen.

Deras deltagande på årets mässa tog mycket fokus från Bokmässans huvuduppgift, enligt ett pressmeddelande.

”För att med full kraft kunna fokusera på vårt uppdrag och det som är viktigast för oss – litteratur och läsning – har vi fattat ett antal beslut så att vi kan säkra Bokmässan som Nordens största och viktigaste kulturevenemang”, säger Frida Edman, som är tillfälligt ansvarig för Bokmässan, i pressmeddelandet.

Vidare skriver de att Nya Tiders deltagande på mässan blev till en symbolfråga som stal uppmärksamhet från de övriga programpunkterna. Bokmässans beslut bygger på en samlad bedömning.

Inför årets mässa nekades den högerextrema sajten Granskning Sverige och förlaget Runskrift, som säger sig ligga bakom den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

LÄS MER: Nya tider på Bokmässan – här är allt du behöver veta

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bokmässan