Att hoppa studsmatta är en lekfull och populär träningsform på vissa platser.
Att hoppa studsmatta är en lekfull och populär träningsform på vissa platser.

Att ha ett gymkort är på väg ut, tror PT:n och träningsbloggaren Terese Alvén. Nu handlar det mer om att ha roligt och kanske inte ens tänka på att man tränar.

Träning och fysiskt välmående är något som allt fler prioriterar, trots att många kanske temporärt lägger om sina prioriteringar just över sommaren. Men vilka är de största träningstrenderna just nu? Vi pratade med heltidstränaren Terese Alvén för att ta pulsen.

– Det jag upplever som mest trendigt just nu är upplevelsebaserad träning. Det ska vara roligt och som en lek, man ska inte tänka på att man tränar riktigt, säger Terese, och nämner några exempel:

– Vi löper och kastar färg på varandra, det finns gruppträning där man har stor skärm så det känns som att vara på Cosmonova eller att åka bergochdalbana. Men man får grym träning fast utan att man kanske tänker så mycket på att man tränar.

Maria, 34: Jag fick ätstörningar efter personlig träning

Terese Alvén nämner också tillgängligheten som ett viktigt element i modern träning. Det ska vara lätt att nå och komma igång, så att ha ett gymkort till ett ställe tror hon är på nedgång. Till exempel blir det allt vanligare med att gym strömmar träningsklasser online för att erbjuda medlemmar att följa med hemifrån.

Utomhusträning är också på fortsatt uppgång, och Terese tror att vi inte har sett toppen av utomhusträningsberget än – vilket inte minst märks i många städer där allt fler utomhusgym byggs upp. Men lekfullheten är nyckelorden i dagens stora träningstrender, menar hon.

– Om träningen är roligare vill man göra det oftare. Träning ska inte vara ett måste utan något man vill göra, det är då det blir ett naturligt inslag i vardagen.

På temat lekfull träning har Metro därför samlat ihop ett antal exempel som kanske, eller kanske inte, kommer synas allt mer.

Den som bara tränar tre gånger i veckan har inget att komma med

Vi behöver inte en debatt om farorna med träning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om träning