De vita aspfröna som flyger runt i luften har nu blivit en brandfara. Detta efter att en viral trend startat, där ungdomar tänder på det vita "luddet". "Det kan få förödande konsekvenser", säger Anders Edstam, vid Södertörns brandförsvarsförbund, till Aftonbladet.

Under den senaste tiden har aspfrön flugit runt i luften, som en konsekvens av att träden i år har blommat ovanligt mycket. Det har lett till att stora lager av ”vitt ludd” samlats på marken, och i luften har det på vissa håll sett ut som ett soligt snöfall.

Men den stora mängden ”ludd” har även fått andra, mindre önskvärda, konsekvenser.

LÄS MER: Brandexperten om sommaren: ”Ett riktigt skräckscenario”

Under tisdagen fick brandkåren i Stockholmsregionen fler än 200 samtal om markbränder enligt Aftonbladet, och de flesta av larmen hade en direkt koppling till det vita ”luddet”.

– Det här luddet är extremt brandfarligt och minsta gnista eller fimp kan göra att det antänds. Själva marken i sig är inte knastertorr utan det är det här lättantändliga luddet ovanpå som skapar en extrem situation då det kan flyga iväg och ge fruktansvärda konsekvenser, säger Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till tidningen.

”En viral lek”

Men det vita lagret på marken antänds inte av sig själv. Polisen gick under onsdagen ut och meddelade att man har gripit flera ungdomar som misstänks ha tänt på ”luddet”.

”Det är viktigt att förstå konsekvensen av att tända eld på luddet, och hur lätt eld kan sprida sig, särskilt med tanke på att det är torrt i markerna”, skriver man i ett pressmeddelande.

LÄS MER: 1116 larm om gräsbränder i april: ”Vi är i behov av regn” 

På sociala medier har flera personer lagt upp filmer på detta, och det liknar i det närmaste en ny viral trend.

– Det är en viral lek som har spridit sig mellan ungdomar. Jag ser ingen annan förklaring bakom den här extrema ansamling bränder än att det handlar om slarv, illvilja eller att någon tycker att det är kul med eld, säger Anders Edstam till Aftonbladet.

”I värsta fall kan det kosta liv”

Nu varnar han för att arbetet med de bränder som ungdomarna bidragit till riskerar att ta alltför stora resurser från brandkårens ordinarie jobb.

LÄS MER: Coop slutar sälja engångsgrillar: ”Mer än nöjd över beslutet”

– Dessa bränder kräver väldigt mycket resurser vilket riskerar att den som verkligen behöver hjälp vid till exempel en lägenhetsbrand eller trafikolycka kan få vänta väldigt länge. Och i värsta fall kan det kosta liv.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset