Här visar en person på Youtube hur du kan stänga din glugg med ett gummiband.
Här visar en person på Youtube hur du kan stänga din glugg med ett gummiband.

Informationsvideor på nätet visar hur ungdomar spänner gummiband runt sina tänder för att reglera sina gluggar. Trenden oroar tandläkare som säger att metoden kan leda till tandlossning.

I USA har ungefär 60 procent av befolkningen en försäkring som täcker tandvård, men det är alltså ett högt antal som inte kan få hjälp med exempelvis tandställning.

Detta har lett till en oroväckande trend bland ungdomar som har laddat upp instruktionsvideor på Youtube för att visa hur du enkelt och billigt kan skapa din egen tandställning med ett vanligt gummiband, skriver Daily mail.

Men även om en tandställning kan kosta runt 425 000 kronor i USA så varnar experter för att skadorna som bandet kan orsaka kan bli betydligt dyrare att reparera.

– Det verkar väldigt tilltalande att potentiellt kunna flytta sina egna tänder, men när du flyttar på en tand kan färgen på tanden ändras eftersom du skadar blodtillförseln, sa tandläkaren Juan Rendon till tidningen Refinery29.

– Du kommer också få problem med ditt tandkött. När tandköttet utsätts för tryck så skärs blodtillförseln av, vilket förändrar tandköttets form och det kan orsaka allvarliga inflammationer och infektioner.

LÄS MER: Nästan en miljon svenskar blir lurade hos tandläkaren

I Sverige verkar denna typ av självreglering dock inte vara något problem, även om intresset för estetiska tandingrepp har ökat, säger Carina Rönnqvist, klinikchef för tandreglering på folktandvårdens Eastmaninstitutet i Stockholm.

– Jag har inte hört talas om det här över huvud taget. Hade det varit ett stort fenomen så hade vi pratat om det på något klinikmöte, men det här är helt nytt för mig.

LÄS MER: Freja, 2, fick dra ut åtta tänder – nu varnar mamman för tandkrämen

Rent praktiskt går det att flytta tänder med en gummisnodd, säger Carina Rönnqvist, även om det inte är att rekommendera.

– Du vet ju inte hur hårda krafter du använder och du kan förstöra tändernas rötter. Så det låter som en väldigt farlig metod och det är farligt om sådant sprids.

LÄS MER: Tandläkarna svarar: Det här är sant och falskt om dina tänder

Carina Rönnqvist förklarar att även om du lyckas flytta dina tänder så försvinner inte mellanrummet, det hamnar bara någon annanstans. Och om tänderna inte hålls stabilt i det nya läget en längre stund är risken stor att arbetet varit förgäves.

– När du slutar dra kommer tänderna flytta tillbaka sig igen. Det är en väldigt lång process där käkbenet ska brytas ned på den sida som du flyttar tanden mot, och så ska det byggas upp på andra sidan. Det är inget man lättvindigt kan göra med en gummisnodd.

LÄS MER: Ungas tänder fräts sönder av drycker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset