Trodde du målarböcker var för barn? Tänk om. Nu klättrar målarböcker för vuxna på försäljningslistorna.

”Här kan du färglägga och lägga till egna detaljer i en fantastisk miljö under ytan med korallrev, exotiska fiskar, sjunkna skepp och nyfikna bläckfiskar”, så beskrivs innehållet i en kommande målarbok. 

Det som är lite speciellt med boken är att den inte riktar sig till barn – utan till vuxna. Den är bara en av flera liknande titlar som släpps i höst, där syftet är att skapa avslappning. Böckerna används bland annat inom mindfulness-rörelsen.
 

►LÄS MER: Nya trenden: Bröstmjölk för vuxna – men forskare syfilisvarnar

– Jag tror stenhårt att det beror på att vi hela tiden, när vi jobbar och när vi är på nätet, har ett mentalt fokus. Då behöver vi slöaktiviteter som inte kräver någon tanke. Något där du är aktiv men bara halvt fokuserad, säger Samuel West, forskare inom kreativitet och organisationspsykologi vid Lunds universitet.

– Det är också lite lyxigt att tillåta sig få rita med färger i en målarbok. Det kan vara en trevlig känsla.

Många förknippar detta med barndom, är det vettigt för vuxna att använda målarböcker?

– När människor får göra saker på ett barnsligare sätt, det kan finnas godis med eller du kanske ramar in en uppgift som en barnslig aktivitet, då släpper folk lite på sina prestationskrav. Om du gör något som är mer luststyrt så har man sett att det ökar kreativiteten.

Redan 2013 släpptes boken ”Secret Garden” illustrerad av skotska konstnären Johanna Basford med det uttalade syftet att färgläggas av vuxna läsare. Sedan dess har den sålt i två miljoner exemplar, enligt New Yorker.

– Illustrationerna är sofistikerade – inte som en bil eller en kanin med en rosett i håret, säger hon till tidningen.
 

►LÄS MER: Möglig mat – nya trenden bland foodtrucks

Målarböcker för vuxna har funnits i flera års tid, men just nu har trenden exploderat och böckerna ligger högt på topplistor världen över. Samuel West tror att det kan finnas en ytterligare förklaring till böckernas popularitet än ren avslappning.

– Man får inte glömma hipstergrejen att ha något eget. Om någon stickar och någon annan bankar i sitt garage på en bilmotor då vill kanske du hitta din egen grej, och då är målarböcker fortfarande något nytt.
 

►LÄS MER: Därför ska du tramsa loss på jobbet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa