Rosa eller blått? Att skära tårtan är höjdpunkten på ett Gender reveal party.
Rosa eller blått? Att skära tårtan är höjdpunkten på ett Gender reveal party.

Rosa eller blå fyllning? Att avslöja sitt blivande barns kön med en tårta är en snabbt växande trend i USA.

Medan allt fler svenska föräldrar vill hålla barnets kön för sig själva – även efter födseln – går trenden i USA åt rakt motsatt håll. Det senaste bland gravida par är att bjuda alla vänner där nyheten levereras under stort spektakel – utan att föräldrarna själva fått veta i förväg. Festens absoluta höjdpunkt är när tårtan ska skäras. Om fyllningen är rosa blir det en flicka. Blå betyder förstås pojke. Men hur kan då bagaren veta? Jo, informationen förseglas i ett kuvert av den som utfört ultraljudet och lämnas av föräldrarna till bageriet. 

Dagens föräldrar livestreamar naturligtvis även sin upplevelse till hela sina nätverk på sociala medier och publicerar sedan filmen på forum som Youtube. 

Den nya trenden kallas i USA för gender reveal parties och kan ses som en variant på baby showern, där man har en liten fest för barnet innan det fötts. Tårtan föregås av gissningslekar och tävlingar med bebistema och på de flesta Youtubefilmerna går färgerna i rosa och blått.

Familjelivs redaktionssekreterare Susanne Ståhl märker att intresset för baby shower ökar på nätforumet.

– Just ordet gender reveal parties används inte i våra forum, men baby shower är något som ökar. Man diskuterar på forumet om hur man gör en babyshower, tipsar varandra om lekar och presenter, säger hon. 

Bland Familjelivs svenska användare tycks fenomenet vara en vågdelare. "Trams", tycker flera signaturer på forumet. Andra skulle gärna ta efter. "Varför inte och en färgad tårta - Roligt! Absolut något jag tänker testa!" skriver signaturen Shopahollic.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset