Kaffe måste serveras med varningstext, enligt en domstol i Kalifornien.
Kaffe måste serveras med varningstext, enligt en domstol i Kalifornien.

Efter ett domstolsbeslut i Kalifornien måste Starbucks och andra kaffekedjor i delstaten varna för cancer på kaffet de säljer. De kan även tvingas att betala enorma böter, rapporterar Reuters.

Beslutet kommer efter att den icke vinstdrivna organisationen Cert 2010 drog ett 90-tal kaffeställen inför domstol för att de inte varnat sina kunder för cancerframkallande ämnen. Enligt organisationen har kedjorna därmed brutit mot kalifornisk lag, skriver Reuters.

Ämnet i fråga är akrylamid, som bland annat är en biprodukt vid kafferostning och som det finns höga halter av i bryggkaffe. Enligt domaren har Starbucks och andra kedjor inte lyckats bevisa att nivåerna av ämnet är ofarliga.

LÄS MER: Nya regler ska minska akrylamid i maten

Cert har krävt böter på motsvarande 20 000 kronor för varje gång någon i delstaten blivit serverad kaffe utan varning sedan 2002. Några företag har redan förlikats och har gått med på både böter och varningsmärkningar.

Enligt Reuters avböjer Starbucks att kommentera beslutet och kaféjätten hänvisar till ett uttalande från den nationella kaffeorganisationen NCA:

”Cancervarningar på kaffe skulle vara vilseledande. Amerikanska statens egna kostriktlinjer slår fast att kaffe kan vara en del av en hälsosam livsstil.”

Kaffeförsäljarna har nu fram till den 10 april på sig att överklaga beslutet.

LÄS MER: Tre koppar kaffe – mer nytta än skada

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset