Nya uppgifter kan stoppa Alis avvisning Här inne på Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö vårdas Ali, 15, som hotas av avvisning till Italien. -- Det enda han kan tänka på är hur han ska ta sitt liv. Tyvärr kan jag inte säga ”Allt är okej, det kommer att ordna sig. För jag vet inte det”, säger Alis gode man Annette Cromwell.
Nya uppgifter kan stoppa Alis avvisning Här inne på Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö vårdas Ali, 15, som hotas av avvisning till Italien. -- Det enda han kan tänka på är hur han ska ta sitt liv. Tyvärr kan jag inte säga ”Allt är okej, det kommer att ordna sig. För jag vet inte det”, säger Alis gode man Annette Cromwell.

På psykiatriakuten i Malmö sitter 15-årige Ali, ett ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, och vill ta sitt liv. Trots utrymme i lagen stoppar gränspolisen inte avvisningen till Italien. Nu ligger hoppet hos Migrationsverket som i går fick ta emot nya uppgifter om hans psykiska hälsa.

Ali kom till Sverige via Italien i december förra året. I Italien misshandlades han av gränspolisen, och på ett flyktingläger utsattes han för en brutal gruppvåldtäkt. 

-- Han mår oerhört dåligt och är väldigt, väldigt skör, säger Alis gode man Annette Cromwell.

Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan prövas i det första europeiska land som den asylsökande kommer till. Och därför har Migrationsdomstolen beslutat att skicka tillbaka Ali till Italien.   

Förra veckan greps Ali av polis och sattes i förvar i skånska Åstorp. 

-- På natten till torsdagen blev han okontaktbar, säger Annette Cromwell.

Han fördes då till barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö, där han har varit i en veckas tid. 

När Ali fick sitt första avvisningsbeslut i våras reagerade han med att sy ihop sin mun. Enligt läkare lider han av posttraumatiskt stressyndrom, och han har flera gånger försökt ta sitt liv. 

Efter att Sveriges Radios Ekoredaktion rapporterat om Ali tog en tjänsteman på Migrationsverket kontakt med gränspolisen i Malmö. Tjänstemannen föreslog att Migrationsverket åter skulle titta på fallet. Men Peter Norén, chef på gränspolisen i Malmö, vill inte överlämna ärendet.

-- Vi har fått i uppdrag att verkställa den här killen till Italien, och så snart han är transportabel så fixar vi det, säger Peter Norén. 

Enligt Cromwell lämnade Alis juridiska ombud in nya uppgifter och läkarutlåtande, för att Alis fall ska prövas i Sverige.  

Det går att göra undantag

Det finns hopp för Ali att få stanna i Sverige. Det går att göra undantag från Dublinförordningen och Sverige kan besluta att ta över ansvaret för Alis asylärende från Italien, enligt Fredrik Bengtsson, pressansvarig på Migrationsverket.

-- Det finns en väldigt, väldigt liten möjlighet att – om det finns särskilda skäl – göra bedömningen att Sverige ändå är det land som ska pröva asylansökan, säger han.

Sådana särskilda skäl kan till exempel handla om den asylsökandes hälsa. 

 En överföring till Italien skulle, enligt det senaste läkarutlåtandet, innebära ”retraumatisering och ytterligare skärpning av suicidrisken”. Men det är inte säkert att Alis svåra hälsoproblem gör att han får stanna i Sverige. Redan i våras, den 23 maj, skrev en läkare i ett utlåtande att det ”föreligger hög risk för suicid vid händelse av utvisning”. Trots det beslutade Migrationsdomstolen den 15 juni att avvisa Ali till Italien. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset